ΕΛΛΑΔΑ

Κουβέλης: Αν έχω κάνει τόσα λάθη, ας αποδεχθούν την παραίτησή μου

κουβέλης-αν-έχω-κάνει-τόσα-λάθη-ας-απο-379244

Για την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του, την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, μίλησε σήμερα ο Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον Real Fm, και ερωτηθείς για ποιο λόγο οδηγήθηκε στην παραίτηση και πως κατέληξε στην απόφαση αυτή, απάντησε: «Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από 4 μήνες –ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι πρέπει να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες. Είπα βέβαια, το βράδυ της Κυριακής, ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό θα απευθυνθώ στα όργανα. Και αυτό έκανα. Και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ».

Με αφορμή την κριτική που ασκείται στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραίτηση με αστερίσκο, ότι δηλαδή υποβάλλει την παραίτησή του στα όργανα του κόμματος αλλά αν αυτή δεν γίνει αποδεκτή θα παραμείνει στη θέση του, ο Φώτης Κουβέλης είπε: «Να επισημάνω ότι πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται, εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται. Αλλά εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Να την κάνουν αποδεκτή. Και βεβαίως επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος, και να αποφασίσουν. Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Και επειδή εγώ αισθάνομαι στρατιώτης στην υπόθεση αυτή, όχι μόνο γιατί ίδρυσα –μαζί με άλλους βέβαια- τη ΔΗΜΑΡ, αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου».

Σχετικά με τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει η ΔΗΜΑΡ, αν δηλαδή είναι κόμμα της αριστεράς ή της κεντροαριστεράς ο υπό παραίτηση πρόεδρος απάντησε: «Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς, δηλαδή του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό έχει ως περιεχόμενο της πολιτικής, αυτό έχει ως πρόσημο και αυτό διεκδικεί να καταγράψει μέσα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Βεβαίως η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι η κεντροαριστερά στην Ελλάδα και όπως αυτή κατά τη γνώμη μου προσδιορίζεται, είναι μία πλειοψηφική δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και όχι τυχαία έχουμε πει, έχω πει, ότι αυτή η κεντροαριστερά πρέπει να έχει ουσιαστικά προοδευτικό περιεχόμενο, αυτή η κεντροαριστερά πρέπει να έχει πρόσημο προοδευτικό, να μην είναι ούτε εξάρτημα, ούτε παράρτημα, ούτε προσθήκη σε μία συντηρητική πολιτική. Μόνον έτσι αυτή η πλειοψηφική παρουσία της μέσα στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα προφανέστατα για την εξυπηρέτηση του συλλογικού αγαθού, δηλαδή των πολιτών και της χώρας. Γι’ αυτό και όχι τυχαία, είχα πει πολύ πριν από τις εκλογές ότι με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχω να χωρίσω τίποτα. Αλλά με ποιον κόσμο; Με αυτόν ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει. Η γενικόλογη αναφορά σε μία κεντροαριστερά χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και κοινωνικές διεκδικήσεις για αυτόν τον τόπο δεν έχει νόημα. Νόημα έχει από τη στιγμή που προωθεί το συλλογικό αγαθό, το συμφέρον της χώρας και κυρίως προωθεί εκείνη την πολιτική που είναι δυνατόν να οδηγήσει τα πράγματα προς μετατόπιση της πολιτικής από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μία ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου