ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας για αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

τσίπρας-για-αμυντική-συμφωνία-ελλάδα-377323

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία.

«Μας εγκάλεσε για ανευθυνότητα και σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Για μικροκομματικές παρωπίδες; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό και βρήκαμε λύση ειρήνης με τους γείτονές μας ; Αυτός παρά την πλήρη μεταστροφή του στην προδοτική συμφωνία που έλεγε ότι ανταλλάξαμε με συντάξεις . Αυτός που 2 χρόνια αρνείται να φέρει 3 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Μιλάτε εσείς για εθνική ευθύνη; Πάει πολύ αυτό το εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα υπονοήσω για τους πολιτικούς μου αντιπάλους έλλειμμα πατριωτισμού», σημείωσε.

«Θα κριθούμε από τους πολίτες. Γι αυτό και επιβάλλετε να μιλήσουμε την γλώσσα αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει και έχει ήδη κρίνει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε. Ποιες ήταν οι εμμονές που διόγκωσαν χρέος και ελλείμματα . Ποιοι ήταν αυτοί που επικαλούνται τον εθνικό κίνδυνο και ποιοι αυτοί που στην πράξη προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «σήμερα δεν μας παρουσιάσατε μόνο μια Συμφωνία που είναι κακή. Αναδείξατε ταυτόχρονα και ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική. Που αποστασιοποιείται από την λογική που λέει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή . Δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Κάνοντας αναδρομή στην διαπραγμάτευση επί διακυβέρνησής του, σημείωσε: «Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε την έγνοια για τους Έλληνες πολίτες και για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί θεωρεί ότι τα λεφτά του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειας του. Και νομίζω ότι ψωνίζει Rafalle όπως ψωνίζει γραβάτες» είπε. «Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό με πάνω 10 δισ. ευρώ χωρίς σχεδιασμό και εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς εγγυήσεις συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία. Ξεπερνάτε και τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες για τις οποίες πράγματι υπήρχαν εισηγήσεις. Εδώ έχουμε και φρεγάτες και κορβέτες και Rafalle. Είναι και τα 6 επιπλέον Rafalle. Η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F35. Είναι και ο εκσυγχρονισμός επιπλέον Φ16. Είναι ο εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ. Και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγιση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με το Ισραήλ. Μας είχαν δώσει αντίστοιχη κοστολόγηση αλλά εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε με δικές μας δυνάμεις και στο ¼ της τιμής. Θα είμαστε εδώ να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ», είπε.

«Όλα αυτά τα προωθείτε χωρίς συντεταγμένη θεσμική προτεραιότητα. Και με μια αγωνία να προλάβετε να καλύψετε εσείς όσιο ακόμα θα είστε στα έδρα να της διακυβέρνησης τις προμήθειες για όλο τον εξοπλιστικό ορίζοντα. Γιατί; Γιατί για μια υπερχρεωμένη χώρα εν μέσω πανδημίας; Απευθύνομαι στον μέσο πολίτη αν το θεωρεί λογικό. Βεβαίως και να ενισχύσουμε τις ΕΔ αλλά στο 41% Και εν πάση περιπτώσει εσείς είστε περισσότερο πατριώτες από εμάς. Και αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες γιατί όταν το Ορουτς Ρεις αλώνιζε έξω από τα λιμάνια του Αιγαίου εσείς λέγατε ότι το παρέσυρε ο αέρας; Ή μήπως κρατούσατε την στάση αυτή γιατί δεν είχατε τα Rafalle και τις φρεγάτες; Αναφέρεστε σε ιστορική συμφωνία. Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο. Όμως καλύτερα τα αληθή λόγια. Εθνικό είναι το αληθές».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου