ΕΛΛΑΔΑ

Ψαριανός: Να παραιτηθεί ο Κουβέλης από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ

ψαριανός-να-παραιτηθεί-ο-κουβέλης-από-375094

Την άμεση παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ ζήτησε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος, Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο κ. Ψαριανός, μιλώντας στον Βήμα fm, δήλωσε ότι ο Φώτης Κουβέλης «όφειλε να είχε ήδη παραιτηθεί, θέτοντας την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα για τη ΔΗΜΑΡ [στις Ευρωεκλογές]».

Καταλόγισε ευθύνες και λάθος χειρισμούς στον κ. Κουβέλη και τον στενό πυρήνα της ομάδας που τον περιβάλλει, σχολιάζοντας ότι πήγαν το κόμμα «στην ίδια κατηγορία με τους Κυνηγούς και κόμματα τύπου Πουλάω Οικόπεδα».

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Κουβέλης έπρεπε να είχε πάρει πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά τότε που είχε 6 με 6,5%, ενώ τώρα που έχει πάει στο 1%, την πρωτοβουλία την έχει ο [Ευάγγελος] Βενιζέλος», ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ ότι κάνει εσωτερικές διαπραγματεύσεις για να διασωθεί στην ηγεσία, ενόψει της συνεδρίασης των οργάνων την Παρασκευή, στην οποία ο κ. Ψαριανός μάλλον δεν θα λάβει μέρος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ψαριανός μίλησε για βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που «κάνουν τσίου-τσίου» δίπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να διασωθούν, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη ΔΗΜΑΡ, αλλά θα συμμετέχει σε όλους τους πυρήνες και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

ΔΗΜΑΡ: Έκκληση για ενότητα από πέντε βουλευτές

Μήνυμα ενότητας εντός του κόμματος επιχειρούν να στείλουν με κείμενο τους πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς έπειτα από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ωστόσο, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζουν στο zougla.gr το εν λόγω κείμενο περισσότερο διχαστικό παρά ενωτικό.

Παρατίθεται η ανακοίνωση των: Αναγνωστάκη Δημήτρη, Κυρίτση Γεώργιο, Πανούση Γιάννη, Φούντα Νίκη, Ψύρρα Θωμά:

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.

Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.

Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν’ απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).

Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό. Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα.

Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.

Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.

Το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.

Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.

Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.

Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών.

ethnos.gr/zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου