ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι» από Ισπανία και Εσθονία στο τρίτο μνημόνιο

ναι-από-ισπανία-και-εσθονία-στο-τρίτ-374637

Τα Κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Γερμανία και Ολλανδία θα ψηφίσουν αύριο, Τετάρτη.

Στην Ισπανία, μόλις 20 από τους 322 βουλευτές ψήφισαν κατά του μνημονίου, παρ’ όλο που αρκετοί ήταν εκείνοι που στη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία δεν βοηθά τους Έλληνες.

«Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, κίνδυνοι στην εκτέλεση (του προγράμματος), δεδομένης της πολιτικής κατάστασης» είπε από το βήμα του ισπανικού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.

«Δεν είναι εύκολο -ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και περίπλοκος» πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και τους Podemos, ο Ντε Γκίντος εξαπέλυσε επίθεση κατά των «λαϊκιστικών τραγουδιών των σειρήνων» που είπε ότι έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

«Εάν επιλέξετε ανάμεσα στο να ταπεινώσετε την Ελλάδα και να αναγκάσετε την Ελλάδα να πληρώσει με την τελευταία ρανίδα του αίματός της, ακολουθώντας το οικονομικό συμφέρον, τότε η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει» είπε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς.

Και η Εσθονία άναψε πράσινο φως για το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, με 50 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 37 κατά.

Συνολικά, 93 από τους 101 βουλευτές συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση της εσθονικής Βουλής που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Ο εσθονός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταλίν δεν είναι αρνητικό σε συνομιλίες για άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -όπως η επέκταση των περιόδων αποπληρωμής του.

Το τρίτο μνημόνιο εγκρίθηκε και από κοινοβουλευτική επιτροπή της Αυστρίας, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Η έγκριση του πακέτου βοήθειας δεν χρειάζεται την έγκριση όλων των βουλευτών.

Αύριο, Τετάρτη, το τρίτο μνημόνιο συζητείται στα Κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Mάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλά σήμερα, Τρίτη, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου