ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Διευκρινίσεις για προθεσμία και συμπλήρωση των μηχανογραφικών

πανελλαδικές-διευκρινίσεις-για-προθ-366141
Ηλεκτρονικά θα καταθέσουν από τις 15 Ιουνίου και μετά το μηχανογραφικό τους δελτίο όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαίου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σήμερα, όπου έληξαν και τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2014 έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ».

Μηχανογραφικό ΕΠΑΛ Α 2014

Μηχανογραφικό ΓΕΛ ΕΠΑΛ Β 2014

Επιπλέον, εφέτος εντάσσεται στο μηχανογραφικό και το νέο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα ή το μηχανογραφικό δελτίο των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των Επαγγελματικών Λυκείων Α΄.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Να σημειωθεί ότι μετά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας καταργούνται οι επιπλέον θέσεις εισαγωγής για τις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων. Οι υποψήφιοι που υπάγονται στις κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, δεν χρειάζεται να κάνουν καμμία ενέργεια τώρα, αλλά μετά τις εξετάσεις και την έκδοση των αποτελεσμάτων με σχετική αίτησή τους προς το τμήμα υποδοχής θα είναι δικαιούχοι μεταφοράς της θέσης τους.
Η κατηγορία του 10% χωρίς νέα εξέταση
Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις:
  • Δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών λυκείων ή των ημερήσιων Επαγγελματικών λυκείων τα έτη 2012 ή 2013, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2012 και 60% για το 2013). Επισημαίνεται ότι φέτος για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% και όσοι απόφοιτοι είχαν λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Επαγγελματικών λυκείων – ομάδα Α΄ το 2012 ή το 2013.
  • Οσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τις επόμενες ημέρες,το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει τρεις βασικούς κανόνες στους υποψηφίους:

  • Να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.
  • Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους.
  • Κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου