ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΔΕΑ: Οι δημοσκοπήσεις… δεν εξυπηρέτησαν τις τηλεοπτικές ανάγκες

σεδεα-οι-δημοσκοπήσεις-δεν-εξυπηρέτ-364313

Τα exit poll παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας και αποτελούν ένα εργαλείο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς, μετά το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, για τη διερεύνηση των αστοχιών που υπήρξαν στις μετρήσεις, κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Ενδεχομένως δεν εξυπηρέτησαν τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου μεταξύ 7 και 9 το βράδυ της Κυριακής» σημειώνει η πρόεδρος της ΣΕΔΕΑ.

ΣΕΔΕΑ: Οι δημοσκοπήσεις… δεν εξυπηρέτησαν τις τηλεοπτικές ανάγκες
Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή, θα φτάσουμε να χρησιμοποιούμε το εργαλείο (της δημοσκόπησης) στον πραγματικό του ρόλο και όχι μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΕΔΕΑ, που υπογράφει η πρόεδρος του συλλόγου, Χριστίνα Καράμπελα, έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί παραλάβαμε αίτημα από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη διερεύνηση της μεθοδολογίας διεξαγωγής του exit poll της 18ης Μαΐου.

»Ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη την διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR).

»Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας.

»Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης.

»Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως τέτοια είναι άλλωστε πολύτιμα και αναντικατάστατα.

Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες.

Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου