ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το άρθρο 99 για τις πτωχεύσεις

αλλάζει-το-άρθρο-99-για-τις-πτωχεύσεις-364271

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 είχε οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών.«Όχημα για αποφυγή ποινικών ευθυνών», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στο οποίο καταφεύγουν όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε υπαρκτά είτε προσχηματικά.

Σκοπός της διαδικασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι «η ικανοποίηση των πιστωτών μέσω της διάσωσης της επιχείρησης, της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς και της προαγωγής του τοπικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας». Όμως στην πράξη από πολλές επιχειρήσεις παρατηρείται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το άρθρο 99, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποφυγή άμεσων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν την ποινική ατιμωρησία τους, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 είχε οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών. Όπως υπογράμμισε, το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο 5-7 σχετικές αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 2.000.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη «επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής και ταχύτερης διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών για την αποφυγή των μέχρι σήμερα παρατηρηθεισών παρενεργειών και καταχρήσεων».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα, με την οποία προτείνει την άμεση σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων προσώπων, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταγράψει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες της εξυγιαντικής διαδικασίας των επιχειρήσεων και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις

Newsit.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου