ΕΛΛΑΔΑ

Εταιρείες δημοσκοπήσεων: Τα exit poll είναι εκτιμήσεις κατά προσέγγιση

εταιρείες-δημοσκοπήσεων-τα-exit-poll-είναι-ε-364183

Τα exit poll είναι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας, οι οποίες «ενδεχομένως δεν εξυπηρέτησαν τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής» δηλώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), έπειτα από το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών για διερεύνηση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

«Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ Χριστίνα Καράμπελα.

«Σήμερα το πρωί παραλάβαμε αίτημα από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη διερεύνηση της μεθοδολογίας διεξαγωγής του exit poll της 18ης Μαΐου.

»Ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη την διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR).

»Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας.

»Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης.

»Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως τέτοια είναι άλλωστε πολύτιμα και αναντικατάστατα. Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες.

»Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου