ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρώην αντιπρύτανης Α.Τσατσάκου

πέθανε-η-ομότιμη-καθηγήτρια-του-απθ-κα-363537

Πέθανε τη Δευτέρα η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανασία Τσατσάκου, η οποία είχε διατελέσει αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ίδιου Ιδρύματος.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, με αφορμή τον θάνατό της, εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο –μεταξύ άλλων- τονίζουν:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της εκλεκτής και διακεκριμένης συναδέλφου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρυτάνεως του ίδιου Ιδρύματος, Αθανασίας Τσατσάκου. Η προσφορά της εκλιπούσας τόσο στη διοίκηση του ΑΠΘ όσο και στην Παιδεία υπήρξε μεγάλη, καθώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρύτανις ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ και καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε να διδάσκει από το 1965. Η Γαλλική Κυβέρνηση της έχει απονείμει το παράσημο του Ιππότη της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά της στα γαλλικά γράμματα και την προώθηση της γαλλοφωνίας».

Βιογραφικό

Η Αθανασία Τσατσάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ομώνυμο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και φοίτησε, ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης, στα Πανεπιστήμια Sorbonne και Rennes.

Ήταν καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είχε διδάξει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνέγραψε μονογραφίες, ενώ μελέτες, άρθρα και ανακοινώσεις της σε διεθνή συνέδρια έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε έγκυρα επιστημονικά και λογοτεχνικά ελληνικά και γαλλικά περιοδικά.

Η θητεία της ως Νομάρχη Λευκάδας (1985 – 1987) την έφερε σε άμεση επαφή με κοινωνικά προβλήματα και πλευρές της ζωής των ανθρώπων της περιφέρειας, ενώ σημαντική για την ίδια υπήρξε η συμμετοχή της στο Γυναικείο Κίνημα μέσα από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος, της οποίας υπήρξε Αντιπρόεδρος.

Το 1999, ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Είχε διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1995 – 2001) και μέλος της Διοικούσας επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). Υπήρξε Πρόεδρος της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη» (από το 2002), ιδρυτικό μέλος στη Θεσσαλονίκη του Σωματείου «Οι φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη».

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 ήταν Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., με τετραετή θητεία. Υπήρξε, επίσης, μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, στο οποίο εκπροσωπούσε τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου