ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” χτυπά την Αττική: Κλειστοί δρόμοι, πλημμύρισαν σχολεία και σπίτια

η-κακοκαιρία-μπάλλος-χτυπά-την-αττ-363029

Σφυροκοπά τη χώρα η κακοκαιρία “Μπάλλος”. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τη Δυτική Ελλάδα, χθες το βράδυ, ενώ από το πρωί σήμερα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται η Αττική. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πλήττουν το λεκανοπέδιο, έχουν προκαλέσει προβλήματα με πλημμύρες ισογείων και υπογείων αλλά και δρόμων. Κεντρικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου έχουν μετατραπεί σε “ποτάμια”, σημειώνονται διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ στους υπόλοιπους δρόμους που παραμένουν ανοικτοί επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Δύο σχολεία σε Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια πλημμύρισαν. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση οι μαθητές απομακρύνθηκαν από τις αίθουσες περπατώντας σε έναν “διάδρομο” από θρανία και καρέκλες. Σημειώνεται ότι νωρίς το μεσημέρι εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με τη σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 385 κλήσεις στην Αττική. Οι 340 αφορούν σε αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, 11 κλήσεις για κοπές δέντρων και 23 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, λόγω διακοπής ρεύματος. Επιπλέον, έχουν γίνει 11 κλήσεις για μεταφορά, σε ασφαλή σημεία, ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους λόγω πλημμυρισμένων δρόμων. Τα περιστατικά αυτά έχουν γίνει κυρίως σε περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Περιστέρι και τα Νότια Προάστια. Εκτός από την Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και από την Κέρκυρα. Μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί σε έξι περιστατικά.

Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή, όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, που πλήττεται από την κακοκαιρία “Μπάλλος”. Σύμφωνα με το meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη υετού στην Αττική έχουν καταγραφεί σε Πατήσια, Περιστέρι και Αμπελόκηπους όπου σε διάστημα περίπου 7 ωρών έχουν πέσει 120, 120 και 108 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του αθροιστικού υετού στο νομό Αττικής έως από την αρχή του 24ωρου έως το μεσημέρι της Πέμπτης 15/10 και σημειώνονται οι περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Από το πρωί σήμερα, έχει τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που προβλέπει μεταξύ άλλων τις προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων που βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια και την Αττική. Στις 13.12 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στις 15:00 στους κατοίκους της πυρόπληκτης Εύβοιας, με την ίδια προειδοποίηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από το απόγευμα σήμερα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Δείτε LIVE την πορεία της

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, η κακοκαιρία “Μπάλλος” θα επηρεάσει αρχικά το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. Εκτός από τις έντονες βροχές και τις καταιγίδες, αναμένονται χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Δείτε live εικόνα από την Κεφαλονιά:

Δείτε live εικόνα από την Κέρκυρα:

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Πλημμύρισε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια – Πάνω στα θρανία οι μαθητές

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Μπάλλος” βρίσκεται η Αττική. Από την καταρρακτώδη βροχή, πλημμύρισε ένα σχολείο στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, οι μαθητές φαίνονται να έχουν σχηματίσει ένα διάδρομο από θρανία και καρέκλες, προκειμένου να καταφέρουν να βγουν από την αίθουσα.

Σύμφωνα με το 902.gr, πρόκειται για σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 2ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Δείτε το βίντεο

Σημειώνεται ότι σε όσους βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής εστάλη μήνυμα από το 112.

“Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών” αναφέρει η έκτακτη ειδοποίηση που έλαβαν στα κινητά τους όσοι βρίσκονται στην Αττική, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πλημμύρισε το 16ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας

Το 16ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας πλημμύρισε έπειτα από την έντονη βροχόπτωση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 902.gr η διευθύντρια του σχολείου είχε ειδοποιήσει από το πρωί τον δήμο ότι τα φρεάτια είναι κλειστά.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” πλήττει τη χώρα, έχοντας ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα σε περιοχές, όπως η Αττική.

Αρκετοί δρόμοι είναι κλειστοί εξαιτίας της συγκέντρωσης υδάτων και φερτών υλικών που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Λ. Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας από το ύψος της Διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.

2) Επί της οδού Σκυλίτση από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.

3) Επί της οδού Τζαβέλα από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.

4) Επί της οδού Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου Μέχρι την οδό
Σπατών από 14:39.

5) Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη.

6) Στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το ύψος του Φάρου Ψυχικού. Πραγματοποιούνται εκτροπές στον παράδρομο και στα δύο ρεύματα.

7) Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη

Δείτε εδώ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα

Προβλήματα στην κυκλοφορία των συρμών του ηλεκτρικού έχει προκαλέσει η κακοκαιρία “Μπάλλος”.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό γίνονται στο τμήμα «Ταύρος -Πειραιάς» και «Ομόνοια – Κηφισιά».

Προβλήματα και στην κίνηση των συρμών του τραμ έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση αυτή την ώρα στην Αττική.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

(Πλάτων) Κασομούλη – Πικροδάφνη

(Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ,

(Θουκιδίδης) Πικροδάφνη – ΣΕΦ

“Πνίγηκε” η Ακαδημία Πλάτωνος – Ποτάμια οι δρόμοι στον Κολωνό

Αναγνώστης του enikos.gr έστειλε φωτογραφίες από την περιοχή του Κολωνού, όπου η στάθμη του νερού στους δρόμους περιμετρικά της Ακαδημία Πλάτωνος έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, και αρκετά αυτοκίνητα να έχουν “πνιγεί”.

Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr:

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Οι Τζιτζιφιές έγιναν… λίμνη – Αυτοκίνητα “κόλλησαν” στα νερά

Αναγνώστης του enikos.gr έστειλε φωτογραφίες από την περιοχή Τζιτζιφιές η οποία έχει μετατραπεί σε λίμνη. Η στάθμη του νερού είναι τόσο ψηλή που τα αυτοκίνητα “κόλλησαν” στη μέση του δρόμου. Στο σημείο βρίσκεται και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Προβλήματα από τη νεροποντή στην Αμφιθέας

Με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμφιθέας, όπου παρουσιάζεται από νωρίς συσσώρευση υδάτων.

Δείτε τις φωτογραφίες αναγνωστών από διάφορα σημεία της Αμφιθέας

Χάος στην πλημμυρισμένη Πειραιώς

Nωρίτερα έκλεισε η Πειραιώς σε δύο σημεία λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από το σημείο και στις οποίες φαίνεται ο δρόμος που έχει πλημμυρίσει και τα αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί.

Ποτάμια οι δρόμοι στους Αγίους Αναργύρους

Στους Αγίους Αναργύρους οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια. Οι οδηγοί στην Λάμπρου Κατσώνη χρειάζεται να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή λόγω της υψηλής στάθμης του νερού.

Δείτε βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, ο οποίος αναφέρει πως μόλις χθες έγινε καθαρισμός των φρεατίων.

Πτώση δέντρου στο Χαϊδάρι

Στο Χαϊδάρι, ένα τεράστιο δέντρο έπεσε στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Όπως βλέπετε ένα λεωφορείο βρίσκεται σταματημένο ακριβώς μπροστά του, καθώς δεν μπορεί να περάσει.

Χείμαρροι οι δρόμοι σε Νέα Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη

Σε Νέα Ερυθραία και σε γειτονικές περιοχές όπως Κηφισιά και Εκάλη σημειώνονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα Forecast Weather Greece στo facebook από δρόμο της Κηφισιάς ο οποίος έχει μετατραπεί σε… χείμαρρο. Τα αυτοκίνητα κινούνται με ιδιαίτερη δυσκολία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, από δρόμο της Νέας Ερυθραίας ο οποίος έχει πλημμυρίσει. Το ύψος του νερού είναι τέτοιο που τα αυτοκίνητα κινούνται με δυσκολία και με πολύ μικρές ταχύτητες.

Ανάλογες εικόνες και στην Κηφισιά, όπου η οδός Χελιδονούς μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι.

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” “χτύπησε” και τη Βουλή

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι και τη Βουλή. Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

Προβλήματα και στο κτίριο της Βουλής στην οδό Σέκερη, όπου βρίσκονται γραφεία βουλευτών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νερά που έτρεχαν από τις σκάλες.

Πλημμύρισε η Σχολή Καλών Τεχνών

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική από το πρωί σημειώνεται σφοδρή βροχόπτωση μετατρέποντας κεντρικούς δρόμους και αρτηρίες σε ποτάμια.

Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει ακόμη και ο κεντρικός διάδρομος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα «Φοιτητικά Νέα» φαίνεται ο πλημμυρισμένος διάδρομος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (πρώην ΤΕΙ).

Όμως η κακοκαιρία “Μπάλλος” προκάλεσε την πλημμύρα και της Σχολής Καλών Τεχνών με χαρακτηριστικές εικόνες και βίντεο να ανεβαίνουν στα social media.

“Άνοιξαν” οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη

Με την κακοκαιρία να χτυπά και τη Θεσσαλονίκη, δεν λείπουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα αφού σε αρκετούς δρόμους της πόλης η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με πολύ μικρές ταχύτητες ενώ και η κίνηση των πεζών γίνεται μετ’ εμποδίων αφού αρκετά πεζοδρόμια έχουν καλυφθεί από νερό.

Στα “κόκκινα” βρίσκεται η Περιφερειακή Οδός, με την κυκλοφορία να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Δείτε βίντεο από το GrTimes:

Μηχανήματα της πολιτικής προστασίας καθ’ οδόν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, ωστόσο σημειώνεται έντονη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας».

Για τον λόγο αυτό, καθ’ οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική.

«Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει.

Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Χιόνισε στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” επελαύνει και ήδη έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα neaflorina.gr, η Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές στα ορεινά του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ καταγράφονται αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.

Στα υπόλοιπα σημεία της Π.Ε. Φλώρινας βρέχει, σχεδόν ασταμάτητα, από την Τετάρτη.

Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης από το Πισοδέρι στη Φλώρινα

Δείτε το βίντεο του Forecast Weather Greece από τη χιονόπτωση στο Πισοδέρι Φλώρινας

Τα χιόνια στο Νυμφαίο Φλώρινας

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το neaflorina.gr

Βρέχει καταρρακτωδώς στην Καλαμάτα

Σφοδρή βροχόπτωση αυτή την ώρα στην Καλαμάτα. Εκτός από τις καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα.

Σε αρκετά σημεία είχαμε και χαλαζόπτωση, όπως αναφέρει το messinialive.gr.

Προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων από πυρόπληκτες περιοχές σε Εύβοια και Αττική – Το σχέδιο του υπουργείου

Το κύμα κακοκαιρίας “Μπάλλος” σφυροκοπά ήδη πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ήδη από το πρωί, γίνονται προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, σε Εύβοια και Αττική, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

Το σχέδιο υλοποιεί για πρώτη φορά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Βασικός στόχος είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια.

Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Επιπλέον, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς. Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου, τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Αναμένονται σφοδρές καταιγίδες το απόγευμα

«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.

enikos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου