ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Ελληνες και Δανοί δεν αντέχουν άλλο

bbc-ελληνες-και-δανοί-δεν-αντέχουν-άλλο-362127

«Δεν αντέχουμε άλλο!». Παραδόξως αυτό το μήνυμα εκπέμπεται προς τις Βρυξέλλες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Δανία, δυο χώρες πολύ διαφορετικές -αν μη τι άλλο λόγω διαφορετικής επίδρασης της οικονομικής κρίσης- τις οποίες συγκρίνει μεταξύ τους το BBC εν όψει ευρωεκλογών.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο γιατί επλήγη από την λιτότητα σκληρότερα από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Αλλά οι περισσότεροι Ελληνες επιθυμούν η Ευρώπη να κάνει περισσότερα και όχι λιγότερα για να τους βοηθήσει. Και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ.

Οι Δανοί δεν αντέχουν άλλο επειδή ανησυχούν ότι η ΕΕ διαβρώνει τις παραδοσιακές τους αξίες. Πάντα έτρεφαν μικτά συναισθήματα για την ΕΕ στην οποία εντάχθηκαν μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν τη Βρετανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο. Αλλά η σταγόνα που κάνει σήμερα το ποτήρι να ξεχειλίσει είναι η απαίτηση των Βρυξελλών να παρέχει το κράτος της Δανίας στους ευρωπαίους μετανάστες τα ίδια επιδόματα τέκνου που δίνει στους Δανούς.

Η Ελλάδα προσάπτει στους εταίρους της ότι δεν κάνουν αρκετά για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα κύματα μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ μέσω των ελληνικών συνόρων. Αυτό τροφοδοτεί το συναίσθημα ότι ο αποστασιοποιημένος ευρωπαϊκός Βορράς δεν είναι αλληλέγγυος προς τον δοκιμαζόμενο Νότο.

Οι Δανοί είναι πολύ καλά πληροφορημένοι για την ΕΕ. Πολλοί πιστεύουν ακράδαντα ότι ορισμένα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η κλιματική αλλαγή. Πιστεύουν επίσης ότι η συμμετοχή στην ΕΕ ευνοεί την οικονομία της χώρας τους.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου