ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η διέλευση προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ

συνεχίζεται-η-διέλευση-προσφύγων-στα-358639

Χωρίς σημαντικά προβλήματα πραγματοποιείται η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Μόλις περνούν τα σύνορα, οι πρόσφυγες συρρέουν σε ένα πρόχειρο κέντρο που έχουν δημιουργήσει οι αρχές της ΠΓΔΜ, το οποίο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα μετά την ουδέτερη ζώνη.

Εκεί γίνεται η καταγραφή τους και όσοι επιλέγουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους με τρένο προς τα σύνορα με τη Σερβία, μετακινούνται προς τη σιδηροδρομική γραμμή που απέχει μερικά μέτρα από το κέντρο και επιβιβάζονται σε αμαξοστοιχίες. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν με λεωφορεία προχωρούν πεζή ακόμη 500 μέτρα, όπου βρίσκονται λεωφορεία τα οποία τους μεταφέρουν στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

Η προώθηση των προσφύγων και μεταναστών από σημεία κοντά στην ουδέτερη ζώνη είχε ως αποτέλεσμα να μην εισέρχονται πλέον στην κωμόπολη της Γευγελής και κατ’ επέκταση στον σιδηροδρομικό σταθμό της και στον σταθμό λεωφορείων. Πλέον, οι εικόνες, όπου ακόμη και μερικές χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρωνόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και στοιβαζόταν σε τρένα, έχουν εκλείψει και ο σταθμός είναι σχεδόν άδειος από επιβάτες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) γνωστοποίησε ότι από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι την ίδια ώρα σήμερα, Παρασκευή, καταγράφηκαν 1.289 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στο έδαφος της χώρας. Σε αυτούς χορηγήθηκαν άδειες διαμονής 72 ωρών στη χώρα, εντός των οποίων πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Συνολικά, από τις 19 Ιουνίου μέχρι και σήμερα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν εκδώσει 49.283 άδειες τριήμερης διαμονής στη χώρα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αριθμός όμως των τελευταίων που εισήλθαν στη χώρα το παραπάνω χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μαζικών εισροών μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πολλοί απ’ αυτούς δεν καταγραφόταν και συνέχιζαν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία, επιβιβαζόμενοι στο πρώτο τρένο που εμφανιζόταν στον σταθμό της Γευγελής.

Με μειωμένη ένταση η εισροή από τη Σερβία στην Ουγγαρία

Η ροή των προσφύγων προς τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο ημέρες.

Την Πέμπτη ξεκίνησαν από το Βελιγράδι 18 λεωφορεία μεταφέροντας 900 πρόσφυγες στη πόλη Σουμπότιτσα, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν, επίσης με λεωφορεία, προς τη συνοριακή πόλη Κάνιζα, απ’ όπου πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ουγγρικής αστυνομίας, την Πέμπτη εισήλθαν στη χώρα 2.410 μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, 800 λιγότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη ημέρα.

Τα δρακόντεια μέτρα φύλαξης των συνόρων, η ανύψωση του μεταλλικού φράχτη, αλλά κυρίως η καταγραφή των προσφύγων από τις ουγγρικές αρχές με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει προβληματίσει τους μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν σε κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Ο 34χρονος Τάρεκ από τη Συρία, νοσοκομειακός βοηθός στο επάγγελμα, βρίσκεται στο Βελιγράδι με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, από την περασμένη Δευτέρα. Κοιμούνται σ ένα πάρκο απέναντι από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όνειρό τους είναι να φτάσουν στη Γερμανία.

«Μάθαμε ότι η Γερμανία θα δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία και χαρήκαμε, ωστόσο μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι Ούγγροι παίρνουν τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα και δεν αποφασίζουμε να περάσουμε. Ακόμη δεν αποφασίσαμε τι θα κάνουμε, ίσως παρατείνουμε την παραμονή μας στη Σερβία ή θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη Γερμανία μέσω άλλης χώρας» αναφέρει.

Οι πρόσφυγες αρνούνται να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα στην Ουγγαρία, διότι γνωρίζουν ότι με την καταγραφή και την ταυτοποίηση τους σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν, μπορεί να συλληφθούν και τότε θα απελαθούν στη χώρα που έχουν καταγραφεί, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη Δουβλίνο III.

Προκειμένου να αποφύγουν την καταγραφή, κάποιοι αποφασίζουν να παραμείνουν στη Σερβία, περιμένοντας να χαλαρώσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στην Ουγγαρία, κάποιοι άλλοι διακινδυνεύουν να περάσουν από αφύλαχτα σημεία και κάποιοι αναζητούν νέες οδούς από άλλες χώρες, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου