ΕΛΛΑΔΑ

To αίνιγμα Τσίπρα: Μπορεί σε 3 εβδομάδες να ανακάμψει;

to-αίνιγμα-τσίπρα-μπορεί-σε-3-εβδομάδες-ν-357243

Μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο “ατού” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το εξής ένα: ο Αλέξης Τσίπρας. Ομως αυτό το “ατού” εξελίσσεται στον μεγάλο “άγνωστο Χ” στον δρόμο προς την κάλπη, καθώς το προφίλ του παραιτηθέντος πρωθυπουργού δείχνει “πολυτραυματισμένο”, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό λόγω των χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και των τελευταίων επιλογών του για την προκήρυξη εκλογών ή τον αποκλεισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση της AlCO που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα το 79% δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απογοήτευσε τις προσδοκίες του και το 66% θεωρεί λάθος την απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Το μείζον ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει μέσα στο μικρό διάστημα των επόμενων τριών εβδομάδων να αντιστρέψει αυτή την εικόνα.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει βαθμολογίες κάτω από την βάση για την διαπραγμάτευση αλλά και την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 20% σε τομείς όπως η δημοτικότητα.

Παράλληλα στις απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώμενοι για τα διλήμματα που έχει θέσει ο πρώην Πρωθυπουργός σχετικά με την κατάκτηση του στόχου της αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες απαντούν πως επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας σε ποσοστό πάνω από 80%.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και η τελική συμφωνία με τους δανειστές μετά από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην απώλεια της δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά θετικών γνωμών για τον Πρωθυπουργό που υπερέβαιναν σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο παρελθόν το 70% σήμερα έχουν περιοριστεί στο 47,8% στην δημοσκόπηση της Marc ενώ η ίδια εικόνα της γεωμετρικής καθόδου των ποσοστών δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα καταγράφονται και στις άλλες δημοσκοπήσεις.

Αλλο παράδειγμα, η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, στην οποία αποτυπώνεται ότι ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να προηγείται στις θετικές γνώμες με 45,6% αλλά πλέον το 52,3% διάκειται αρνητικά απέναντί του, ενώ έχει μικρύνει σημαντικά η απόσταση από τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης φαίνεται ότι το μεγάλο ατού που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε την «σκληρή διαπραγμάτευση» που έκανε ο Πρωθυπουργός με τους δανειστές αμφισβητείται από τους πολίτες αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις η «διαπραγμάτευση» βαθμολογήθηκε χαμηλά με βάση το αποτέλεσμα που έφερε.

Συγκεκριμένα το 74,9% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της MARC εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ενώ η μέτρηση του πανεπιστημίου της Μακεδονίας καταγράφει την πτώση των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης και του απερχόμενου Πρωθυπουργού σε τέσσερις βασικούς τομείς της πολιτικής που είχαν χαράξει:

Α. οι πολίτες κρίνουν ως λανθασμένη κρίνουν τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης σε ποσοστό 61,5% οι πολίτες, ενώ το 25% τη θεωρεί σωστή και το 10,5% ούτε λάθος, ούτε σωστή. Στην προηγούμενη μέτρηση του Μαΐου, το 44% έκρινε σωστή τη στρατηγική της κυβέρνησης και το 41% λανθασμένη.

Β. Ως προς το δημοψήφισμα, που αποτελούσε «σημαία» για τον Αλέξη Τσίπρα το 66,5% θεωρεί πως έβλαψε τη χώρα, ενώ το 16,5% την ωφέλησε.

Γ. Αντίστοιχα, ως προς τις πρόωρες εκλογές το 60,5% εμφανίζεται αντίθετο στη διεξαγωγή τους, ενώ το 24% τις θεωρεί απαραίτητες.

Αλλά και η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει σε ποσοστό 72%των πολιτών κρίνει αρνητικά το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης την ώρα που το 22% έχει αντίθετη άποψη.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες τα ποσοστά δημοτικότητας και αποδοχής της πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν κατακρημνιστεί. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα διλλήματα και οι αποφάσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή την υπογραφή συμφωνίας ανακοινώνονταν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας και στο δίλημμα που έθεσε σχετικά με την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας όπου εκεί απέκλεισε τον εαυτό του από την θέση του Πρωθυπουργού στην περίπτωση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 67% ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στα θετικά στοιχεία για τον Πρωθυπουργό καταμετρούνται το 55% κατά μέσο όρο των θετικών γνωμών για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει τελικά με τους δανειστές ενώ στα επίπεδα του 55% κινείται και η παράσταση νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου