ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ πιάνου για την Ιμβρο από έναν 17χρονο

ρεσιτάλ-πιάνου-για-την-ιμβρο-από-έναν-17-356316

Υστερα από 49 χρόνια το μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Ιμβρου γέμισε και πάλι με παιδικές φωνές. Το κουδούνι χτύπησε ξανά τον Σεπτέμβριο του 2013 για τους τέσσερις μαθητές που φοιτούν στο νησί. Με αφορμή λοιπόν την επαναλειτουργία του οι σύλλογοι Ιμβρίων στην Ελλάδα (Σύλλογος Ιμβρίων και Ιμβριακή Ενωση Μακεδονίας – Θράκης) διοργανώνουν ένα μουσικό ρεσιτάλ πιάνου με τον εξαιρετικό 17χρονο πιανίστα ιμβριακής καταγωγής Χρήστο Καραβασίλη.

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο πατέρας του κ. Δημήτρης Καραβασίλης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιμβρο φοιτώντας στο τουρκικό δημοτικό σχολείο, «με αφορμή την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου στην πατρίδα μου, στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται πλέον τα ελληνικά, διοργανώσαμε οι σύλλογοι Ιμβρίων αυτή τη μουσική εκδήλωση, για να ενισχύσουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο το σχολείο αυτό, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη βραδιά θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση της Παιδείας στην Ιμβρο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο17 Μαΐου στις 20.30 στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Χρήστος Καραβασίλης θα παίξει έργα των Louis-Claude Daquin, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Frédéric Chopin και Franz Liszt, προσφέροντας μια μαγική βραδιά κλασικού πιάνου στους παρευρισκομένους.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική

Η ενασχόληση του Χρήστου με το πιάνο ξεκίνησε όταν ήταν μόλις έξι ετών, όταν μαζί με τη γιαγιά του πήγε στο ωδείο όπου παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου ο αδελφός του. Οπως περιγράφει ο πατέρας του, στην αρχή θεώρησαν ότι το έβλεπε σαν παιχνίδι, η πορεία του όμως απέδειξε πως η αγάπη του Χρήστου για τη μουσική και το πιάνο ήταν μεγάλη. «Μέσα σε 10 χρόνια έχει καταφέρει και έχει αποκτήσει όλα τα πτυχία των θεωρητικών σπουδών του πιάνου ενώ το 2013 έδωσε εξετάσεις για το δίπλωμα. Διαθέτει μια ιδιαίτερη ευκολία στο πιάνο, μέσα σε έναν μήνα ολοκλήρωσε ένα κομμάτι του Chopin το οποίο θα παρουσιάσει στο ρεσιτάλ» εξηγεί ο κ. Καραβασίλης.

Επειτα από μια έρευνα στο γενεαλογικό της δέντρο, η οικογένεια Καραβασίλη ανακάλυψε πως οι περισσότεροι συγγενείς τους είχαν σχέση με τη μουσική. «Είναι μια οικογενειακή υπόθεση, από ό,τι φαίνεται, αυτή η αγάπη για τη μουσική. Ο παππούς, ο προπάππος και άλλοι συγγενείς ασχολούνταν με κάποιο μουσικό όργανο» σχολιάζει ο κ. Καραβασίλης.

Ονειρο η μουσική ακαδημία Julliard

Ο Χρήστος, μαθητής της Β’ Λυκείου σήμερα, θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στη μουσική με όνειρό του να μπορέσει να φοιτήσει στη διεθνούς φήμης μουσική ακαδημία Julliard στη Νέα Υόρκη. «Τον ενδιαφέρει περισσότερο μια σολιστική καριέρα. Βέβαια θα δώσει κανονικά πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου» σημειώνει ο κ. Καραβασίλης. Και καταλήγει: «Ισως συνδυάσει την αγάπη του για τη μουσική με την επιστήμη της ψυχολογίας και πώς αυτή μπορεί να επιδράσει θεραπευτικά στον άνθρωπο».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τελεί υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, επίσης Ιμβρίου την καταγωγή, ενώ εκπρόσωπός του θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης. Επίσης την υποστηρίζει το Ωδείο «Ιωάννας Συγκελάκη» και η Ελληνογαλλική Σχολή «Αγιος Ιωσήφ», όπου φοιτά ο Χρήστος Καραβασίλης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου