ΕΛΛΑΔΑ

«Πρόβα τζενεράλε» εν όψει εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών

πρόβα-τζενεράλε-εν-όψει-εκλογών-στο-356289

Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιείται η γενική πρόβα για την μετάδοση και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη επίσημη και ασφαλής εικόνα για τα αποτελέσματα θα δοθεί περίπου στις 23:00 την Κυριακή.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα μεταδοθούν λίγο αργότερα σε σύγκριση με το 2010, λόγω του αυξημένου φόρτου στην εκλογική διαδικασία.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Μιχάλης Καριώτογλου και ο διευθυντής έργου εκλογών στην ίδια εταιρεία Α. Δρυμιώτης, παρουσιάζοντας το σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, τόνισαν ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων είναι αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Πάντα υπήρχαν ανεξάρτητοι, αλλά σε αυτές τις εκλογές το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο, πέρασαν τα χρόνια του δικομματισμού που οι υποψήφιοι κατέβαιναν “βαμμένοι”. Έχουμε περιπτώσεις που τα κόμματα δηλώνουν πως ο υποψήφιος ανήκει στην παράταξή τους, ο ίδιος όμως το αρνείται. Μάλιστα είχαμε τέσσερα εξώδικα από υποψηφίους προς το ΕΣΡ και το υπουργείο Εσωτερικών και έμμεσα προς τη Singular Logic, επειδή τους χαρακτήρισαν ως εκπροσώπους συγκεκριμένων κομμάτων, ενώ αυτοί δηλώνουν ανεξάρτητοι» ανέφερε ο κ. Καριώτογλου.

Για το λόγο αυτό η εταιρία έρχεται πρώτα σε συνεννόηση με τα κόμματα και τους υποψηφίους και ανάλογα θα μπαίνει ο χρωματισμός.

Σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώνονταν στις 22:15, αλλά φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 για τους εξής λόγους:

  • Κατεβαίνουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί συγκριτικά με το 2010
  • Λειτουργούν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, άρα αυξάνεται ο αριθμός των ψήφων που καταμετρούνται
  • Παρουσιάζεται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Εξακόσιοι είκοσι έξι συνδυασμοί από τους συνολικά 1.441 που παίρνουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι κοινοί με το 2010.

Η Singular Logic χρησιμοποιεί και αυτήν τη φορά το σύστημα SRT για γρήγορα αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις γίνονται από το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 4.900 τμήματα από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

Η δύναμη του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχεται σε 9.871.733 για το 2014, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου