ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικό πρόγραμμα €130 εκατ. ευρώ στο Λιμενικό

εξοπλιστικό-πρόγραμμα-e130-εκατ-ευρώ-στο-356062

Σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για να αντιμετωπίσει το κύμα των μεταναστών που εισέρχονται σχεδόν καθημερινά στη χώρα μας από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα. Για να αντεπεξέλθει στο έργο αυτό η πολιτική ηγεσία του Σώματος προχωρεί στην ενίσχυση των μέσων με κύριο φορέα χρηματοδότησης το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των δωρητών.

To εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δύο ετών σε στεριά και θάλασσα αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται είδη που έχουν παραδοθεί, είδη για τα οποία έχουν γίνει συμβάσεις και αναμένεται η παράδοση ή οριστική παραλαβή τους, είδη για τα οποία είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, είδη που έχουν συμβασιοποιηθεί και παραδοθεί με διαδικασίες πρόχειρου διαγωνισμού, είδη που έχουν συμβασιοποιηθεί και παραδοθεί με συνοπτικές διαδικασίες και είδη για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και θα προγραμματιστεί η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου η κατακύρωση στην ολλανδική εταιρεία Damen Shipyards Gorinchem του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντί 28,8 εκατ. ευρώ ενός περιπολικού πλοίου ανοικτής θαλάσσης, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2015, ενώ στο μεσοδιάστημα θα παρασχεθούν υπηρεσίες εκπαίδευσης στο προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Στις προμήθειες περιλαμβάνονται και τα τρία κινητά συστήματα ανίχνευσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Λιμενικού και της εταιρείας ΟΝΕΧ SA συγχρηματοδοτείται επίσης κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ και 25% από εθνικούς πόρους.

Το Λιμενικό, μεταξύ άλλων, έχει αποκτήσει ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος (δαπάνη 263.400 ευρώ), 23 περιπολικά οχήματα τύπου SUV (529.966 ευρώ), 46 συσκευές ανίχνευσης πλαστών – παραποιημένων εγγράφων (444.945 ευρώ), 15 θερμικές διόπτρες (934.308 ευρώ), τέσσερα ταχύπλοα περιπολικά φουσκωτά σκάφη (797.000 ευρώ), 32 περιπολικά δίκυκλα (300.000 ευρώ) ενώ έχει δοθεί μεγάλο χρηματικό ποσό και για αναβάθμιση των πλοίων.

Αναφορικά με είδη για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις και αναμένεται η παράδοση ή οριστική παραλαβή τους είναι, μεταξύ άλλων: 65 περιπολικά οχήματα 4Χ4 (συμβατικό ποσό 1.586.715 ευρώ) που αναμένεται να παραδοθούν στις 15 Μαΐου, έξι παράκτια περιπολικά σκάφη (13.387.998 ευρώ) με ημερομηνία παράδοσης 30 Ιουνίου 2015 και δύο οχήματα SUV με θερμικές κάμερες (491.894 ευρώ) που είναι υπό παραλαβή.

Εκτός από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, στο Λιμενικό έχουν γίνει και δωρεές. Ως σήμερα έχουν παραδοθεί οκτώ από τα δέκα περιπολικά ταχύπλοα πνευστά σκάφη μήκους 10,35 μ. και αξίας 1 εκατ. ευρώ, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αναμένεται η ολοκλήρωση της δωρεάς δύο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών Madera Ribs μήκους 12,50 μ. και αξίας 640.672 ευρώ, δωρεά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Επίσης παρελήφθη ένα σκάφος Superhonda 8,30 μ., δωρεά της εταιρείας Μυκήναι ΑΕ.

«Στην αναμονή» για ένα καράβι

Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα διά θαλάσσης και προερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές. Στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 500.000 ως 900.000 μετανάστες – στην πλειονότητά τους Σύροι – περιμένοντας την ημέρα που θα τους βάλουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex ανακοίνωσε ότι οι απόπειρες μεταναστών δίχως χαρτιά να εισέλθουν στην ΕΕ τριπλασιάστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ενώ την περυσινή χρονιά καταγράφηκαν 107.365 μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, αριθμός αυξημένος κατά 48% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη το 2014 είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η Frontex μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης το 2011, με το κύμα προσφύγων από εκεί.

Χαρακτηριστικό των καταστάσεων πάντως είναι ότι λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Μυτιλήνη, οι λιμενικοί στη Λέσβο είχαν διασώσει 47 μετανάστες που βρίσκονταν σε φουσκωτή λέμβο και εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή στα βορειοανατολικά του νησιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, όλο το 2013 και ως τις 6 Μαΐου σε 181 περιστατικά είχαν διασωθεί 4.089 άτομα εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας – διάσωσης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου