ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι δασοπυροσβέστες για τις πυρκαγιές

επιστρέφουν-στην-ελλάδα-οι-δασοπυροσ-354698

Στην εκπαίδευση 50 πυροσβεστών σε ρόλο «δασοκομαντος» προχωρά άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι σε βάθος χρόνου να ξεπεράσουν τους 500 εκ των οποίων οι 60 θα είναι δασολόγοι και δασοπόνοι και οι υπόλοιποι 440 δασοπυροσβέστες που θα εκπαιδευτούν κάτω από συγκεκριμένα πρότυπα της αμερικανικής σχολής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκονται σε έξι περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα οι βάσεις τους θα είναι σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πάτρα Ιωάννινα και Κρήτη.

Με βάση τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, φέτος στη χώρα μας αναμένεται να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης στο οποίο θα έρθουν από διάφορες χώρες ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων που κάτω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους θα συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα με βάση τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας υπό το συντονισμό του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων, καθώς και στη δημιουργία.

Πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ειδικά συστήματα που θα ελέγχουν και θα ανιχνεύουν τις μετρήσεις των καιρικών φαινομένων, αναμένεται να δούμε ειδικά ραντάρ που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλους τους δήμους της χώρας τα οποία θα δουλεύουν με το λογισμικό της ΕΜΥ και θα στέλνουν ειδικό σήμα στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων από όπου θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες για οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

Το σχέδιο τουβ υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Την ίδια ώρα στα σχέδια του υπουργείου είναι η οργάνωση του εθελοντισμού, η θετική δράση του οποίου καταγράφηκε έντονα το φετινό καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές. Αναμένεται να δημιουργηθεί μία εθνική βάση δεδομένων στο οποίο τα μέλη της θα έχουν μητρώο και ο σκοπός είναι με γνώμονα ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες -όπως για παράδειγμα στην Αυστρία όπου οι εθελοντές φτάνουν τις 230.000. Στόχος, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι στους ανθρώπους αυτούς να παραχθούν όλα τα μέσα προκειμένου να επιχειρούν μαζί με τους επαγγελματίες πυροσβέστες όπου χρειαστεί με απόλυτη ασφάλεια και σε πλήρη συντονισμό με τις αρχές. Αναφορικά δε με τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων των δήμων σκοπός είναι από το κεντρικό σύστημα το κράτος να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση, να την βοηθάει και να την κατευθύνει, προκειμένου το 2022 η αντιπυρική περίοδος να μας βρει περισσότερο προετοιμασμένος εν συγκρίσει με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Στα σχέδια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επίσης περιλαμβάνεται η αγορά ειδικών συστημάτων, όπως drones και καμερών μέσω των οποίων θα εποπτεύονται οι οποιεσδήποτε συνθήκες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα θα τα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας έχουν ορίζοντα πενταετίας ενώ αναμένεται να δούμε κοινές ομάδες από όλα τα πολιτικά κόμματα τους φορείς τους δήμους, όπου θα συζητούν το σχέδιο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου