ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθούν οι διακρίσεις στη βάση της καταγωγής

συνήγορος-του-πολίτη-να-καταργηθούν-ο-3543

Διάσπαρτες περιπτώσεις διακρίσεων με βάση την καταγωγή παραμένουν σε ισχύ στην ελληνική νομοθεσία, παρατηρεί ο Συνήγορος του Πολίτη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την πρόσφατη επιβεβαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της δυνατότητας εισαγωγής σε στρατιωτικές σχολές ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή.

Η ανεξάρτητη Αρχή τονίζει, ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύουν κάθε άμεση διάκριση για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εργασία και την απασχόληση γενικώς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι ήδη από πενταετίας παρενέβη, ως φορέας προώθησης της ίσης μεταχείρισης, μετά από αναφορά έλληνα δικηγόρου, του οποίου η αίτηση για συμμετοχή σε διαγωνισμό προέδρων Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων είχε απορριφθεί με την αιτιολογία, ότι «έχει μεν την ελληνική ιθαγένεια, πλην όμως οι γονείς του δεν είναι Έλληνες το γένος αλλά Πακιστανοί».

Ο Συνήγορος επισήμανε, ότι η απαγόρευση κάθε άμεσης διάκρισης για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εργασία και την απασχόληση εν γένει, ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία κανόνα δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε κατισχύει κάθε αντίθετης διάταξης εσωτερικού δικαίου.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστήριξε αρχικά, ότι «ενόψει της φύσεως, της ιδιαίτερης θεσμικής αποστολής και του σκοπού των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί ο κοινός νομοθέτης να κρίνει, ότι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την άσκηση του επαγγέλματος του στρατιωτικού δικαστή μόνο από Έλληνες πολίτες που είναι συγχρόνως και Έλληνες το γένος».

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2010 με αφορμή την έκδοση των ετήσιων προκηρύξεων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, το υπουργείο απάλειψε τελικά την προϋπόθεση καταγωγής, επικαλούμενο την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πάντως, όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, μέχρι στιγμής η απάλειψη περιορίζεται στο κείμενο των προκηρύξεων, καθώς οι επίμαχες διατάξεις νόμων ουδέποτε μεταβλήθηκαν.

Μετά την πρόσφατη απόφαση 3317/2014 του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε, ότι ορθώς απαλείφθηκε από τις παραπάνω προκηρύξεις η προϋπόθεση «ελληνικού γένους» ως αντίθετη στη Συνταγματική Αρχή της ισότητας, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί, ότι είναι πλέον απολύτως αναγκαίο, υπό το πρίσμα του κράτους δικαίου, να καταργηθούν από τον νομοθέτη όλες οι περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης µε βάση την καταγωγή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου