ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το shelf cloud, το μαύρο σύννεφο, που κάλυψε την Αττική [εικόνες]

τι-είναι-το-shelf-cloud-το-μαύρο-σύννεφο-που-κάλ-352473

Tα σύννεφα γέμισαν τον αττικό ουρανό και το φαινόμενο που ονομάζεται shelf cloud γέμισε με φωτογραφίες τα social media. Πολλοί ήταν εκείνοι την Πέμπτη στην Αττική που κοιτάζοντας ψηλά λίγο πριν την καταιγίδα παραξενεύτηκαν βλέποντας τους περίεργους σχηματισμούς που έκαναν τα σύννεφα. Η εικόνα αυτή δεν είναι καθόλου συνηθισμένη για την Αττική.

Η άκρη από το μεγάλο αυτό σύννεφο που ονομάζεται shelf cloud δίνει την αίσθηση ότι πέφτει προς το έδαφος. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό του shelf cloud είναι η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα συνήθως προηγείται ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. Εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εμφανίστηκαν, όπως και έγινε αφού μετά την καταιγίδα εμφανίστηκε στον ουρανό ένα ουράνιο τόξο.

Facebook/Forecast Weather Greece/Χρήστος Πασταλίδης

ΠΗΓΗ: ethnos.gr, ΦΩΤΟ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου