ΕΛΛΑΔΑ

Τα θέματα των Νέων Ελληνικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

τα-θέματα-των-νέων-ελληνικών-για-τους-υ-34902

Πρεμιέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων, σήμερα, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Στους μαθητές δόθηκε ένα άρθρο του Κοσμά Βίδου για τη Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, που είχε δημοσιευθεί στο ΒΗΜΑgazino, στις 22 Μαρτίου 2020. Τους ζητήθηκε να γράψουν γιατί είναι σημαντική η καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, σύμφωνα με το άρθρο που τους δόθηκε. Επίσης τους ζητήθηκε να γράψουν έναν δικό τους τίτλο για το κείμενο που να ευαισθητοποιεί το αναγνωστικό κοινό.

Επίσης, με αφορμή το άρθρο, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να γράψουν μία ομιλία, την οποία θα απευθύνουν στους συμμαθητές τους με θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να προστατέψουν το υδάτινο στοιχείο.

Ως προς την εξέταση της Λογοτεχνίας, δόθηκε στους υποψηφίους ένα απόσπασμα από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο Καλβίνο Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, οι μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 18 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας. Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Συνεχίζουν αύριο με Μαθηματικά και Αρχαία οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, θα εξεταστούν την Τετάρτη 17/6, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Την Παρασκευή 19/6, θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Σημειώνεται ότι χθες εξετάστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι μαθητές των ΓΕΛ. Τα θέματα τα οποία ζητήθηκαν από τους υποψηφίους να αναλυθούν και να σχολιαστούν αφορούσαν στα βιβλία, τη λογοτεχνία, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο. Στους υποψηφίους, με το νέο σύστημα, δόθηκαν δύο κείμενα των Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Κώστα Ε. Τσιρόπουλο και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο “νέο” σύστημα και οι υπόλοιποι στο “παλαιό”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου