ΕΛΛΑΔΑ

Οικογενειακή …επιχείρηση εισαγωγής λαθραίων ποτών έστησε τελωνειακός

οικογενειακή-επιχείρηση-εισαγωγής-344635

Επιχείρηση …λαθρεμπορίου ποτών στην οποία είχε βάλει όλα τα μέλη της οικογένειάς του είχε στήσει στο Κιλκίς 62χρονος τελωνειακός. Με την κάλυψή του η 59χρονη σύζυγός του, ο 33χρονος γιος του και η 27χρονη κόρη του εισήγαγαν λαθραία ποτά από τα Σκόπια και στη συνέχεια τα διέθεταν σε κάβες που διατηρούσε η οικογένεια σε διάφορες πόλεις του νομού. Όλα τα μέλη της οικογένειας συνελήφθησαν και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.

Η εξάρθρωση της …οικογενειακής επιχείρησης λαθροεμπορίας άρχισε μετά τον εντοπισμό, προχθές τη νύχτα, στον οδικό άξονα Πετριτσίου – Θεσσαλονίκης, σε περιοχή του νομού Κιλκίς, του 33χρονου γιου του τελωνειακού, να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της μητέρας του μεγάλο αριθμό από μπουκάλια με οινοπνευματώδη ποτά, διαφόρων εταιρειών, χωρίς να φέρουν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε μεταβεί στα Σκόπια όπου φόρτωσε το όχημα με οινοπνευματώδη ποτά.

Από τα Σκόπια στη χώρα μας πέρασε από τον Τελωνειακό Σταθμό του Κιλκίς κατά τη διάρκεια που ήταν υπηρεσία ο πατέρας του, ο οποίος, φυσικά, δεν έκανε κανέναν τελενειακό έλεγχο.

Παράλληλα, μπροστά από το γεμάτο με τα λαθραία ποτά φορτηγό πήγαινε με αυτοκίνητο η μητέρα και η αδελφή του, προκειμένου να τον ειδοποιήσουν σε περίπτωση που εντόπιζαν αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας τα λαθραία ποτά, όπως προέκυψε, προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση στην ελληνική αγορά, μέσω καταστημάτων που διατηρούν και εκμεταλλεύονται, τόσο ο 33χρονος όσο και η μητέρα του, σε πόλεις του νομού Κιλκίς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση αναφέρονται:

Από την εγκληματική τους δραστηριότητα, οι εμπλεκόμενοι, πέραν του κέρδους από την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους (κάβες ποτών), αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών και δασμών, προς το ελληνικό Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εφάρμοζαν συστηματικά τη μεθοδολογία της παράνομης προμήθειας και εισαγωγής λαθρεμπορικών αλκοολούχων ποτών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το διάστημα της τελευταίας διετίας.

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 33χρονος τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκαν μέσα στο χώρο αποσκευών του οχήματος, (18) κούτες που περιείχαν συνολικά (216) φιάλες οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι και τζιν), γνωστών επώνυμων εταιρειών, χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Σε σωματική έρευνα του 33χρονου συλληφθέντα, βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν (1.160) ευρώ, κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις, με μάρκες και ποσότητες φιαλών οινοπνευματωδών – αλκοολούχων ποτών, ενώ στην κατοχή του 62χρονου τελωνειακού υπαλλήλου κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, (455) ευρώ και (2.700) δηνάρια Σκοπίων.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση (κάβα εμπορίας ποτών), ιδιοκτησίας της 59χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (247) φιάλες ποτών (ουίσκι και τζιν), ενώ σε έρευνα οικίας της οικογένειας, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των (905) ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τη λαθρεμπορία.

Τα κατασχεθέντα προϊόντα λαθρεμπορίας (οινοπνευματώδη ποτά) θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο Θεσσαλονίκης, για τον καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο των εμπλεκομένων.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως όλο το εύρος της παράνομης δράσης των συλληφθέντων και η ενδεχόμενη εμπλοκή – διασύνδεση άλλων προσώπων ή επιχειρήσεων, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, στις παράνομες συναλλαγές.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου