ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την επίθεση με το βιτριόλη

σήμερα-η-απόφαση-του-δικαστηρίου-για-τ-340091

Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Έφης Παλιοσπύρου από την Ιωάννα Κακαράντζουλα. Το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη για να εκδώσει την αποφασή του για την ποινική μεταχείριση της κατηγορουμένης.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της κατηγορουμένης και σε σχετικά επιχειρήματα που εκείνος προέβαλλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέας του. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ζητά ο δικηγόρος της Έφης Κακαράντζουλα

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου ζήτησε για την 36χρονη, Έφη Κακαράντζουλα κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι ο συνήγορος της και όχι αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας η της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο κ. Κεχαγιόγλου εξήγησε ότι για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Πλην όμως αυτό δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς η οικογένεια της δράστιδος δεν έχει οικονομική επιφάνεια. «Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου. Οσο για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, ο συνήγορος ανέφερε πως δεν το ζητεί γιατί πιστεύει ότι δεν θα γίνει δεκτό από την έδρα.

Κατά την αγόρευσή του επέμεινε ότι υπάρχουν αποφάσεις που κάνουν δεκτή τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ανέφερε μάλιστα και την πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας της έπεσε θύμα της εμμονής της, και ανέφερε στο δικαστήριο: «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου