ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικά οχήματα με συστήματα ανίχνευσης στα λιμάνια

ειδικά-οχήματα-με-συστήματα-ανίχνευσ-337465

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 14.00 στο προαύλιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η παραλαβή των τριών οχημάτων τύπου βαν με τα κινητά συστήματα ανίχνευσης, τα οποία θα βρίσκονται σε λιμάνια με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και της λαθρομετανάστευσης.

Όπως είχε γίνει γνωστό τον Οκτώβριο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προμηθεύεται, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τρία προηγμένης τεχνολογίας συστήματα υπέρυθρης ανίχνευσης με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της αναγνώρισης και ανίχνευσης εκρηκτικών μηχανισμών, λαθραίων τσιγάρων και άλλων αντικειμένων που μεταφέρονται παράνομα κατά την είσοδο ή έξοδο από τα λιμάνια της χώρας.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν ότι η επιλογή των κινητών συστημάτων έγινε για να μην περιορίζεται η γεωγραφική τους απασχόληση και για να μπορούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να μεταφερθούν σε απομακρυσμένα σημεία ώστε να χρησιμοποιούνται είτε εκτάκτως είτε κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών σε απαραίτητους ελέγχους.

Σε ανακοίνωση της προμηθεύτριας εταιρίας σημειώνεται πως η σύμβαση αξίας 3,2 εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της ΟΝΕΧ SA για τρία X-RAY οχήματα τύπου VAN, που αναφέρονται ως «ZBV κινητά προβολικά συστήματα» της κατασκευάστριας εταιρίας AS & E.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το σύστημα ZBV επιτρέπει την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διάφορων επιλεγμένων στόχων όπως οχήματα, εμπορευματοκιβώτια, φορτία κ.α. σε ζώνες ελέγχου ασφαλείας, σε σημεία πρόσβασης κυβερνητικών χώρων υψίστης ασφαλείας, σε χώρους παρουσίας υψηλά ιστάμενων προσώπων (VIP)».

Αναφέρεται επιπλέον ότι «το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία. H τεχνολογία Z Backscatter δημιουργεί φωτογραφικές εικόνες σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση, και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές όπως ναρκωτικά, ζώα, λαθρομετανάστες, όπλα, τσιγάρα, εκρηκτικές ύλες».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου