ΕΛΛΑΔΑ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο (2015-2018)

υπερψηφίστηκε-επί-της-αρχής-το-νομοσχ-336887

Με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και με συχνή υπογράμμιση της μη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, ένα πρόγραμμα που κατά την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον κύκλο της ύφεσης, αλλά που για την αντιπολίτευση κρύβει νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Από τη συζήτηση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, δεν έλειψαν οι προεκλογικές αιχμές, με την εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, να κατηγορεί τους πολέμιους των Μνημονίων πως «έχουν μετατραπεί σε μνημονιολάγνους» και να καταγγέλλει ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με τη συγκεκριμένη προεκλογική του καμπάνια («Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ», «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν») «επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας».

Στις αιτιάσεις περί πολιτικής αποσταθεροποίησης, η απάντηση ήρθε με μεγαλύτερη έμφαση από την ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτήρη, η οποία τόνισε πως «το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση της ζωής των πολιτών, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου και τις αδικίες και όχι επειδή πρέπει να κρατήσουμε σταθερή αυτήν την πολιτική».

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, προκάλεσαν άμεσες και έμμεσες απαντήσεις εκ μέρους του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Απαξιώσατε κα Ξηροτήρη το Μεσοπρόθεσμο, που περιλαμβάνει τα μέτρα που είχατε ψηφίσει για το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο τον Νοέμβριο του 2012» της είπε.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα περίμενε κανείς μετά από τόσα χρόνια, κάποια αυτοκριτική, κάποιο στοιχείο ότι μάθαμε από τα λάθη μας» παρατήρησε στην εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Το Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά λέει πως όλα πήγαν καλά και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Το Μνημόνιο είναι πια καθεστώς και έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα σταθεροποιητικά προγράμματα, με τα οποία ήλπιζε ο κόσμος ότι θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Μνημόνιο δεν είναι καθεστώς. Καθεστώς είναι η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, για όσους πιστεύουν στο ευρώ» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αν πιστεύετε εσείς και το κόμμα σας στο ευρώ, περιμένω να δω τι θα κάνετε με το νομοσχέδιο για τις “Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας” που κατατέθηκε σήμερα…» πρόσθεσε.

«Από τα λάθη μας, εμείς έχουμε μάθει. Άλλοι είναι έτοιμοι να τα επαναλάβουν» απάντησε στον κ. Τσακαλώτο ο Χρήστος Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ).

Το Μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων

Βασική διακήρυξη των κομμάτων της πλειοψηφίας, ήταν πως στο Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων.

Στο επιχείρημα αυτό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας πως «η περαιτέρω μείωση του πραγματικού μισθού είναι το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας» και πως «η υψηλή ανεργία σας είναι πολύ χρήσιμη, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποδέχονται όλους τους όρους που θέτει ο εργοδότης, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας».

«Ανταγωνιστικότητα σημαίνει απαξίωση της εργατικής δύναμης -είτε μέσω συμπίεσης του εργατικού κόστους ή μέσω αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας αξιοποιώντας την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία» απάντησε στον κ. Τσακαλώτο, ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει» τόνισε.

«Κενό 19 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» διαπίστωσε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.), ρωτώντας τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, με ποιον τρόπο σκοπεύει να το καλύψει.

«Μελετώντας κανείς το νομοσχέδιο, προκύπτει ότι υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13,4 δις ευρώ, τα οποία μας λέτε, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα μετά από τις εκλογές» σημείωσε η βουλευτής.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ούτε και χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, συμφωνημένο με τους εταίρους» απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας.

«Τα 13,4 δις, είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια» διευκρίνισε.

Κόντρα για το κοινωνικό μέρισμα

Για «παραμυθένια αφήγηση που εκπορεύεται απ’ την κεντρική ιδέα πως το Μνημόνιο δουλεύει» έκανε λόγο ο Αντώνης Γρέγος (Χρυσή Αυγή), επισημαίνοντας επί παραδείγματι, την προβλεπόμενη «ραγδαία υποχώρηση της ανεργίας».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καταργεί την πρόωρη συνταξιοδότηση. Κανείς δεν μπορεί να βγει στην σύνταξη από τα 62. Προβλέπεται ένα και μοναδικό ταμείο σύνταξης, με ίδιες εισφορές απ’ όλους και μία σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 360 ευρώ» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, Νίκος Νικολόπουλος.

«Ενώ προβλέπετε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα 525 εκ. ευρώ, προτείνετε ταυτόχρονα εννέα παρεμβάσεις που συμπληρώνουν το ίδιο ποσό συν 1 εκ. ευρώ ακόμη» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Από τις κύριες συντάξεις, το Μεσοπρόθεσμο αφαιρεί 1 δις και από τις επικουρικές 464 εκ. ευρώ» υπέδειξε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε πως με εξαίρεση τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ και άλλων νομικών προσώπων, (που δεν αφορούν σε μισθούς και συντάξεις), τα υπόλοιπα μέτρα δεν αφορούν στην εξαγωγή του κοινωνικού μερίσματος.

«Το κοινωνικό μέρισμα αποφασίστηκε πριν από έναν μήνα περίπου, όταν φάνηκε ότι θα έχουμε υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ενώ τα άλλα μέτρα έχουν ψηφιστεί από πέρυσι, αλλά δεν ήταν στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου