ΕΛΛΑΔΑ

Ταχεία έκδοση Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς ζητούν οι Ελληνες της Ουκρανίας

ταχεία-έκδοση-ειδικής-ταυτότητας-ομο-336051

Επιστολή στον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέσω της οποίας θα απευθύνεται έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξουν διευκολύνσεις και ταχύτεροι ρυθμοί στην έκδοση της Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς, ετοιμάζεται να στείλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, με έδρα τη Μαριούπολη, Αλεξάνδρα Προτσένκο.

«Έρχονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας οι άνδρες και ζητούν από μένα να βρω τρόπο να στείλω τα παιδιά τους με τις γυναίκες τους στην πατρίδα (σ.σ., έτσι αποκαλούν οι ομογενείς μας στη Μαριούπολη την Ελλάδα)» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Προτσένκο.

Για την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων τονίζει: «Φοβόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει, αλλά εμείς κρατάμε καθημερινή επαφή με το προξενείο μας που ξέρει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

Το Προξενείο πλέον βγάζει πολύ γρήγορα τις βίζες, αλλά δεν προχωρεί στο θέμα με την έκδοση των ειδικών ταυτοτήτων […] Το νέο διάταγμα του Προέδρου της Ελλάδος δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της έκδοσης του εγγράφου αυτού. Χρειάζονται 4-5 χρόνια μόνο για να μαζέψει κανείς τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ο καθένας πρέπει να ξοδέψει έως 1500 ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρος αν θα πάρει τελικά αυτό το πολυπόθητο έγγραφο που ανοίγει τον δρόμο προς την πατρίδα».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, τη ρωτήσαμε αν η ίδια θέλει να φύγει από την Ουκρανία και να έρθει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η κόρη της και τα δυο της εγγόνια, κι αυτή, δίχως δεύτερη σκέψη, μας απαντά: «Δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου, δεν γίνεται! Τώρα, στα δύσκολα, εγώ ως πρόεδρος πρέπει να βρίσκομαι εδώ κάθε στιγμή. Και αν έρθει η μεγάλη συμφορά, θα είμαι με τον λαό μας. Μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε όλα».

Χωρίς να θέλει να πάρει πολιτική θέση για την κορύφωση της έντασης και των συγκρούσεων, τα τελευταία 24ωρα, στην Ουκρανία, η κ. Προτσένκο μας αποχαιρετά, λέγοντάς μας: «Ο Θεός είναι μεγάλος και θα έρθει η δικαίωση».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ντονέτσκ Έλενα Προντάν αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα που μιλάτε για μας και μας στηρίζετε. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι. Περιμένουμε ίσως και τα χειρότερα, αλλά δεν φεύγουμε από εδώ».

Με πόνο στην καρδιά, η κ. Προντάν αναφέρεται στα γεγονότα της Οδησσού, υπογραμμίζοντας: «Λυπάμαι που εκεί οι Έλληνες διχάστηκαν. Είναι ολοφάνερο πως έγινε σφαγή από συμμορίες…».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου