ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κω κατευθύνεται το φορτηγό πλοίο με τους 400 μετανάστες

στην-κω-κατευθύνεται-το-φορτηγό-πλοίο-335742

Συνεχίζεται το θρίλερ με το φορτηγό πλοίο στο οποίο επιβαίνουν περί τους 400 μετανάστες, καθώς το βράδυ λόγω καιρού έμεινε σε κάποιο απάγκιο στην Κάρπαθο και τώρα συνεχίζει την πορεία του προς την Κω.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία, επικαλούμενο τις διεθνείς συνθήκες για την έρευνα και διάσωση που ορίζουν ότι το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας. Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Επιχείρηση έρευνα και διάσωσης ανατολικά της Κρήτης

Σημειώνεται ότι χθες σήμανε συναγερμός, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης με 400 επιβαίνοντες.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου