ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για νέα μέτρα και ενίσχυση του ΕΣΥ

έκτακτη-σύσκεψη-στο-μαξίμου-για-νέα-μέ-333092

Μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ στην περιφέρεια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου η νέα έξαρση του κορονοϊού οδηγεί ξανά σε ασφυξία τα νοσοκομεία, εξετάζονται σε σύσκεψη που ξεκίνησε στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι η λήψη περαιτέρω μέτρων αποτελεί το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, ωστόσο προφανώς και θα συζητηθεί και η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν έτσι κι αλλιώς, καθώς ιδίως στην εστίαση εκτιμάται ότι η κατάσταση στην περιφέρεια είναι μη ελεγχόμενη, αλλά και τα σενάρια για περαιτέρω μέτρα και εκ νέου διαχωρισμό των περιοχών της χώρας ανά βαθμό συναγερμού.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την επιτροπή την Τετάρτη, ωστόσο επί του παρόντος η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν γενικότερα περιοριστικά μέτρα, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ “αγγίζουν” τις 3.000 και 4.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο (30/10) καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι αφόρητη, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες από ασθενείς με Covid, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 95% και τις διαθέσιμες κλίνες να είναι ελάχιστες.

“Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ” επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το ζήτημα είναι ότι καθώς ο εμβολιασμός έχει βαλτώσει, πάνω από το 40% του πληθυσμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υγειονομική βόμβα που μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου