ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο για την επόμενη μέρα

σχέδιο-για-την-επόμενη-μέρα-330300

Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, που θα απαρτίζεται από άξιους και ικανούς, τάχθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι ο πρώτος ρόλος και η πρωθυπουργία ανήκει στον αρχηγό του κόμματος που θα κόψει το νήμα, παίρνοντας και το bonus των 50 εδρών.

Ο Στ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας σενάριο αστειότητας τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτοδυναμίας, ενώ κάλεσε τον Β. Μεϊμαράκη να πει με ποιους θα κυβερνήσει και αν θα είναι μοιρασμένη η ηγεσία μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή

Παράλληλα επέκρινε όσους ζητούν να κυβερνήσουν με αυτοδυναμία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο το απορρίπτει και ο ελληνικός λαός. Χαρακτήρισε μάλιστα ως σενάριο αστειότητας όσα περί αυτοδυναμίας είπε ο Αλ. Τσίπρας από τα Γιάννενα. «Μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας έχασε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το να ζητάει αυτοδυναμία 151 βουλευτών και να τους χάσει σε έξι μήνες είναι σενάριο αστειότητας», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του Ποταμιού στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αλλά μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν.

«Θέλουμε να είμαστε ισχυροί, τρίτοι, δυνατοί για να βάλουμε καινούργιους όρους στο πολιτικό παιχνίδι», είπε, ενώ σημείωσε πως τα παλιά κόμματα δεν θέλουν το Ποτάμι, που θέτει συγκεκριμένους όρους για συμμετοχή στην κυβέρνηση, όπως το να αποκλειστούν από αυτήν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων.

Κατηγόρησε τα παλιά κόμματα ότι νοιάζονται πώς θα μοιράσουν την εξουσία. Χαρακτήρισε αποκρουστικό το μοντέλο της διακυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη για μοίρασμα κάθε δημόσιας θέσης με την ποσόστωση 4-2-1, ενώ απέρριψε και το μοντέλο Τσίπρα-Καμμένου με το οποίο, όπως είπε, εκχωρήθηκε μερίδιο εξουσίας σε κάποιους υπουργούς για να κάνουν ό,τι θέλουν.

«Απαιτείται δυνατός τιμονιέρης και σχέδιο», είπε, ενώ σημείωσε πως την επομένη των εκλογών πρέπει να συγκεντρωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί του ευρωπαϊκού μετώπου που θα συνεργαστούν και θα αποφασίσουν χωρίς πρόθεση υπονόμευσης να συγκροτήσουν κυβέρνηση με κοινό πρόγραμμα, νέο πρόσωπο και ενιαίο κέντρο.

Για τον κ. Τσίπρα είπε πως είχε μια μεγάλη ευκαιρία που του έδωσε ο ελληνικός λαός και την πέταξε, ενώ τον κατηγόρησε πως παρότι ομολογεί τις λάθος επιλογές προσώπων, επιβραβεύει τους αποτυχημένους, βάζοντας ψηλά στα ψηφοδέλτια τον Α. Μπαλτά, την Τ. Χριστοδουλοπούλου η οποία «ρεζίλεψε τη χώρα» και τον Ν. Παρασκευόπουλο που «κατάφερε να αποφυλακίσει 2-3 επώνυμους», όπως είπε. Αντίστοιχα, κάλεσε τον Β. Μεϊμαράκη να απαντήσει με ποιους θα κυβερνήσει και αν η ηγεσία θα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Κ. Καραμανλή.

Το Επικρατείας

Προέβαλε ιδιαίτερα τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού που δείχνει ποιο είναι στην πράξη το παλιό και το καινούργιο. Χαρακτήρισε τιμή για το πολιτικό σύστημα της χώρας να συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Ν. Διαμαντούρος και ο Ν. Αλιβιζάτος, ενώ ανακοίνωσε πως ο Π. Τσακλόγλου τέθηκε επικεφαλής της ομάδας που θα ζητήσει συγκεκριμένες τροποποιήσεις της συμφωνίας.

«Η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί από σπινθηροβόλα μυαλά και όχι από τις αράχνες», είπε, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στις νομενκλατούρες.

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί τις ευθύνες του που έκλεισε τις τράπεζες και μίλησε για τεράστια ζημιά στη χώρα, κυρίως στις εξαγωγές, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να μιλάμε για το 4ο Μνημόνιο σε κάποια επόμενη ΔΕΘ, αν δεν πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας κατηγόρησε τον Π. Σκουρλέτη πως έσπρωξε στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους μόνο και μόνο «για να κάνει τον μάγκα στον Λαφαζάνη. Να του μπει στο μάτι και να του πει ’’εσύ δεν μπόρεσες, εγώ είμαι πιο αριστερός, θα το κάνω’’».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου