ΕΛΛΑΔΑ

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει διακοπή των ελέγχων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

η-ποεδην-καταγγέλλει-διακοπή-των-ελέγ-323412

Εγκληματική χαλαρότητα καταλογίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στην πολιτεία σε ό,τι αφορά το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ένα θέμα που ήλθε στο προσκήνιο από την Ομοσπονδία μετά τον εντοπισμό του επικίνδυνου βακτηρίου λεγιονέλλας στο δίκτυο ζεστού νερού στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει εδώ και επτά μήνες χρήματα να αγοράσει αντιδραστήρια στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) για να ελέγχει τα νοσοκομειακά μικρόβια των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού» αποκαλύπτει η ΠΟΕΔΗΝ, δίνοντας περαιτέρω στοιχεία για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΚΕΔΥ δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού για τα μικρόβια ψευδομονάδα, G-coli, ολική μεσοφιλία, χλωρίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιαίτερα ευάλωτους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΚΕΔΥ παραδέχονται τη μη διενέργεια ελέγχων αλλά την αποδίδουν όχι στην έλλειψη χρημάτων αλλά στη γραφειοκρατία –υπάρχει καθυστέρηση στην εναρμόνιση των αναγκών του ΚΕΔΥ με τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης προμήθειας αντιδραστηρίων. Γι’ αυτό στο εργαστήριο γίνεται περιορισμένη χρήση μόνο όσον αφορά σε επείγοντες ελέγχους.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει χρήματα να αγοράσει αντιδραστήρια προκειμένου να εξοπλίσει το ΚΕΔΥ που διοικητικά υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει αποκλειστικά την ευθύνη να διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων. Την στιγμή ωστόσο διαθέτει 350.000 ευρώ το μήνα για τη φύλαξη των ντουβαριών του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Ιδιωτική Εταιρεία Φύλαξης» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Είναι προφανές πως η βασιμότητα των καταγγελιών δημιουργεί μείζον θέμα για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. «Αφού δεν γίνεται ο τακτικός υποχρεωτικός έλεγχος, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων στους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι υποχρεωμένοι ανά 2 ημέρες να κάνουν αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν άμεσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα για τους νεφροπαθείς ενδέχεται να ξεκινά μετά την αιμοκάθαρση καθώς «κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των θανόντων αιμοκαθαιρούμενων ασθενών από νοσοκομειακές λοιμώξεις, αφού οι νεφροπαθείς μετά την αιμοκάθαρση πάνε σπίτι τους. Μπορεί λοιπόν το νοσοκομειακό μικρόβιο να τους προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη όταν βρίσκονται στο σπίτι τους. Εισάγονται σε Νοσοκομείο και εάν καταλήξουν αιτία θανάτου δηλώνεται λοίμωξη, μικροβιαιμία ή άλλη αιτία. Όχι όμως Νοσοκομειακή Λοίμωξη» είναι το χειρότερο αλλά όχι απευκταίο σενάριο της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: ανύπαρκτοι οι έλεγχοι για μικρόβια στο δίκτυο ύδρευσης

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν μπορεί να ελεγχθεί το νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων για το επικίνδυνο βακτήριο της λεγιονέλλας. Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού συνδέονται με το δίκτυο ύδρευσης των Νοσοκομείων. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων για την ύπαρξη Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων πρέπει να γίνεται κάθε 1 ½ μήνα και για legionella στο νερό ύδρευσης των Νοσοκομείων κάθε έξι μήνες.

«Πολλά νοσοκομεία έχουν ένα ν χρόνο να κάνουν έλεγχο, προφανώς πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι η legionella είναι το μικρόβιο που προκαλεί βαρύτατη αναπνευστική νόσο (νόσος των λεγεωναρίων) με θνησιμότητα σε ανοσοκατασταλτικούς ασθενείς έως και 50%» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου