ΕΛΛΑΔΑ

Αναπληρωτής πρύτανης ΕΚΠΑ: Κάντε οικονομία σε φως,νερό,τηλέφωνο

αναπληρωτής-πρύτανης-εκπα-κάντε-οικο-32326

Θέμα εξαμήνου τίθεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για όλους τους φοιτητές που έφτασαν στο ίδρυμα με μετεγγραφή, οι οποίοι και είναι 1.700 επιπλέον των πρωτοετών φοιτητών του. Τον προβληματισμό αυτό έθεσε σήμερα, Δευτέρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ παράλληλα ο αναπληρωτής πρύτανη κ. Νικ. Μυλωνάς έστειλε στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας επιστολή με την οποία τους ζητάει να κάνουν… οικονομία.

«Ο τακτικός προϋπολογισμός μας αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανελαστικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα, το φως, το νερό, το τηλέφωνο και το πετρέλαιο θέρμανσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του κ. Μυλωνά.

Από την πλευρά του ο κ. Φορτσάκης «άνοιξε» θέμα εξαμήνου σχετικά με τους φοιτητές που έφτασαν στο ίδρυμα με μετεγγραφή. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑFM ο πρύτανης του Ιδρύματος, «υφίσταται ζήτημα, διότι δυστυχώς η Πολιτεία φόρτωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν έπρεπε να γίνει αυτό».

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), όπου με μετεγγραφή αναμένεται να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του επιπλέον 650 άτομα από τους εφετινούς εισακτέους του.

Δεν θα χαθεί το εξάμηνο όμως στις περιπτώσεις αυτές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), όπου ο πρύτανης του κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα και να συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις για τους φοιτητές που ήρθαν στο ίδρυμα με μετεγγραφή».

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μετεγγραφούν συνολικά 1.700 άτομα εφέτος, επιπλέον των πρωτοετών φοιτητών του, δηλαδή ένα 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχε πέρυσι. Για παράδειγμα, η Ιατρική Σχολή έβαλε εφέτος από το υπουργείο Παιδείας 168 θέσεις εισακτέων και πλέον έχει 421 μαζί με τους μετεγγραφομένους. «Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν» είπε σχετικά ο κ. Φορτσάκης.

«Δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφήσουμε στα εργαστήρια, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και με τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους μάς άφησε 600 και παρακαλούμε τόσο καιρό να μας επιστρέψει τους 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 που είναι σε διαθεσιμότητα. Ακόμη και αν μας επέστρεφε και αυτούς, πάλι θα χάναμε το 40% των υπαλλήλων μας, αλλά το κράτος έχει κλείσει τα αφτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας λέει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «πολλά μαθήματα που απαιτούν εργαστήρια, είναι προφανές ότι θα καθυστερήσουν. Κάθε σχολή και μάθημα έχει τις ιδιαιτερότητές του» τονίζει ο πρύτανης που όμως προσθέτει ότι το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε εφέτος, καθώς καθυστερήσεις υπήρχαν πάντα τους πρώτους μήνες των μετεγγραφών φοιτητών.

«Μπορώ μάλιστα να πω ότι εφέτος κινούμαστε και γρηγορότερα σε σχέση με άλλες χρονιές» προσθέτει ο πρύτανης του ΕΜΠ. Αναφέρει ότι το πανεπιστήμια με αποδεκατισμένες διοικητικές υπηρεσίες, πρέπει να ελέγξουν δεκάδες στοιχεία και έγγραφα των υπό μετεγγραφή φοιτητών.

Η επιστολή Μυλωνά

Παράλληλα με τα προβλήματα που αφορούν τους μετεγγραφομένους φοιτητές του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει και προβλήματα λειτουργίας λόγω της υποχρηματοδότησής του.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας καθώς βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Μυλωνά προς τους συναδέλφους του.

«Συγκεκριμένα, από το 2009 ως και το 2015, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 74% ενώ αβεβαιότητα υπάρχει ως προς την πολιτική χρηματοδότησης που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015 ανέρχεται στο ποσό των 11.279.346 ευρώ ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα στα 6.500.000 ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο τακτικός προϋπολογισμός αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανελαστικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα, το φως, το νερό, το τηλέφωνο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Περαιτέρω, τα χρήματα που ετησίως διαθέτει ο ΕΛΚΕ δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και την ερευνητική υποστήριξη των μελών ΔΕΠ ακόμη και εάν όλα τα έσοδα του ΕΛΚΕ μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πρώτιστο μέλημα της νέας Πρυτανείας είναι να παραμείνει λειτουργικό το Πανεπιστήμιο, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα όπου είναι εφικτό, όπως π.χ. είναι η μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει το ΕΚΠΑ σε τρίτους.

Όμως, για τη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο) θα πρέπει ο καθένας μας να φροντίσει να περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιών αυτών στα απαραιτήτως αναγκαία αποφεύγοντας τη σπατάλη που προξενείται από άσκοπη χρήση.

Για να μην επηρεαστούν οι βασικές λειτουργίες του ΕΚΠΑ εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του από την Πολιτεία, είναι άμεση και αναγκαία η περιστολή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στην ανάγκη που δημιουργείται για μείωση των δαπανών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ώστε να κατορθώσει το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Με την ευχή για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, δημιουργικό, εξωστρεφές και κοντά στην κοινωνία» καταλήγει το κείμενο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου