ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιακουμάκη: Δεν δίνεται πτυχίο στους «πρωταγωνιστές» των τραμπουκισμών

υπόθεση-γιακουμάκη-δεν-δίνεται-πτυχί-320504

Χωρίς πτυχίο έφυγαν από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων τρεις από τους εφτά φοιτητές που κατηγορούνται για τους τραμπουκισμούς σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο Εισαγγελέας απέστειλε έγγραφο προς τη Σχολή με το οποίο ενημέρωνε επίσημα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν εφτά φοιτητές. Έτσι, σε συνεδρίαση του Συλλόγου Καθηγητών της Γαλακτοκομικής Σχολής χαρακτηρίστηκε η διαγωγή τους «επίμεμπτη» και τους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι οι τρεις από τους εφτά να μην πάρουν πτυχίο -παρότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους- μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις φοιτητές, οι οποίοι εξακολουθούν να σπουδάζουν στη Σχολή, ο Σύλλογος Καθηγητών αποφάσισε να μη ξαναμείνουν στην Εστία, όπου φέρονται να έγιναν οι βασανισμοί σε βάρος του 20χρονου Βαγγέλη.

Δικαστική πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης αναφέρει αναλυτικά τις κατηγορίες για την υπόθεση: Τελικά οι κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού δεν είναι πέντε –όπως είχε ειπωθεί αρχικά- αλλά εφτά φοιτητές. Οι εφτά νεαροί κατηγορούνται, επίσης, για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού, ενώ παράλληλα έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση «εν τοις πράγμασι» (ουσιαστικά κατ’ αγνώστου).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν στοιχεία για τους βασανισμούς που έκαναν στον 20χρονο φοιτητή αλλά όχι για συμμετοχή σε ενέργειες που να σχετίζονται με το θάνατό του.

Διώξεις για παράβαση καθήκοντος έχουν ασκηθεί σε βάρος του τότε διευθυντή της Σχολής και της υπεύθυνης της Εστίας, ενώ δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης εμφανιζόταν να τηλεφωνεί την άνοιξη του 2014 στον τότε διευθυντή, προκειμένου να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση φοιτητές από την Κρήτη που ελέγχονταν για παραβατικές πράξεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο πρώην βουλευτής μεσολάβησε για την υπόθεση Γιακουμάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εισαγγελέας Εφετών Ιωαννίνων αποφάσισε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 να επιστρέψει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών την προανακριτική δικογραφία που αφορά στον κ. Μαρκογιαννάκη «λόγω μη προκυπτουσών κατά την κρίση μας επαρκών αποχρώσεων ενδείξεων για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Οι ίδιοι φοιτητές που ελέγχονταν τότε, κατηγορούνται σήμερα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος του Γιακουμάκη.

«Η παρέμβαση έγινε για να μην τιμωρηθούν για καταστροφές που είχαν προκαλέσει στην Εστία της Σχολής. Δεν σχετίζονταν με την υπόθεση Γιακουμάκη. Το περιστατικό περιπλέκεται από το γεγονός ότι όταν έγινε το τηλέφωνο του πολιτικού η διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής γνώριζε ήδη για τους τραμπουκισμούς των συγκεκριμένων φοιτητών σε βάρος του Βαγγέλη. Τουλάχιστον ένα μήνα πριν το τηλέφωνο είχαν ενημερωθεί όμως ήταν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τον βουλευτή», αναφέρει αξιόπιστη πηγή.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης κάνει λόγο για «μεθόδευση με στόχο να πληγεί η ΝΔ στις εκλογές. Πρόκειται για μία απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως ’κατάχρησης εξουσίας’ είναι επιεικής».

Δεν τον ξεχνούν

Στο μεταξύ, οι φίλοι του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν ξεχνούν τον άνθρωπό τους που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Διοργανώνουν αιμοδοσίες στην Κρήτη στη μνήμη του, φτιάχνουν σκίτσα και κάνουν γκράφιτι με το πρόσωπο του.

Το τελευταίο από αυτά ζωγραφίστηκε στο πάρκο απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Στο λογαριασμό στο Facebook στο όνομα του Βαγγέλη αναρτήθηκε φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση του γκράφιτι που συνοδευόταν από το μήνυμα: «Μην αφήσετε να ξεχαστεί. Μην τους κάνετε τη χάρη…».

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου