ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Steve Forbes: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας – Τι είπε για εκλογές, οικονομία, πανδημία

κυριάκος-μητσοτάκης-στον-steve-forbes-προτεραι-319832

Διαδικτυακή συνομιλία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Forbes Media, Steve Forbes. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ δυναμικά, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ έχει πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Το βίντεο της τηλε – συνομιλίας που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Forbes Media, Steve Forbes προβάλλεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ancient Wisdom, Modern Compass» (Αρχαία Σοφία, Σύγχρονη Πυξίδα), που διοργανώνει το Forbes στη Σαγκάη, και δημοσιεύεται στην ελληνική ιστοσελίδα του Forbes.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την ανάμειξη του Έλληνα Πρωθυπουργού με την πολιτική, ενώ είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη καριέρα στον επιχειρηματικό κόσμο.

«Όπως γνωρίζετε, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Οπότε το πραγματικό ερώτημα θα ήταν μάλλον γιατί ξεκίνησα με το επιχειρείν και όχι με την πολιτική. Ωστόσο, εργάστηκα για περισσότερο από μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά, αλλά πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο για όποιον σκέφτεται σήμερα να σταδιοδρομήσει στη δημόσια ζωή να έχει ένα στέρεο επαγγελματικό υπόβαθρο προτού ακολουθήσει πολιτική καριέρα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως έμαθε πολλά στις επιχειρήσεις και έχει επίγνωση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως οι καλοί πολιτικοί πρέπει να είναι και οραματιστές ηγέτες αλλά και πολύ ικανοί στη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων.

Για εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στο ερώτημα πώς πέτυχε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2019, ανέφερε πως συνέβη γιατί «προσφέραμε στην Ελλάδα έναν ξεκάθαρο εναλλακτικό δρόμο». Και υπογραμμίζει:

«Μετά από μια δεκαετία κρίσης και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού της Αριστεράς, δεσμευτήκαμε έναντι του ελληνικού λαού ότι θα μειώσουμε τους φόρους, θα βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημά του, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και θα ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Και παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους 26 μήνες, πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τους στόχους μας. Και θεωρώ ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πάμε ιδιαίτερα καλά στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες κατανοούν ότι τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Κυριάκος Μητσοτάκης – Μείωση των φόρων

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα μέτρα που πήρε για την ανάκαμψη της οικονομίας και αφού σημείωσε πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, ανέφερε ότι εκείνος μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε επίπεδα κάτω από το 28% και θα σταθεροποιηθεί στο 22%.

Επίσης αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, στη μείωση των φόρων στα ακίνητα, στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη δυνατότητα των γονέων και των παππούδων να μεταβιβάζουν σπίτια και την περιουσία τους στα παιδιά τους όσο βρίσκονται εν ζωή.

Υπογράμμισε πως η οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ δυναμικά, ότι στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 16,2%, ενώ οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν για ολόκληρο το έτος στο 6,1%. «Δεν θα εκπλαγώ αν ο ρυθμός ανάπτυξης ανέλθει τελικά σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα», συμπλήρωσε.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ότι γίνονται πλέον περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές και ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να επιστρέψουν στην χώρα.

«Πιστεύω ότι έχουμε μια συνεκτική πολιτική χαμηλής φορολογίας που δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας. Πρέπει πάντα να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι έχουμε υψηλό επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι αγορές είναι οι καλύτεροι κριτές της ορθότητας των πολιτικών μας και οι αγορές αντέδρασαν πολύ, πολύ θετικά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

«Έχουμε ταμειακό απόθεμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα, ενώ και ιδιωτικές εταιρείες προσελκύουν επίσης κεφάλαια με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ.

Προσέλκυση ψηφιακών νομάδων

Μετά από σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η Ελλάδα δεν προσφέρεται μόνο για τουρισμό αλλά και για μόνιμη διαμονή. «Έχουμε οριζόντια φορολόγηση του εισοδήματος για όποιον θέλει να επιλέξει την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική του έδρα. Για τους Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό προσφέρουμε 50% έκπτωση στη φορολόγηση του μελλοντικού τους εισοδήματος. Δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό πλαίσιο ώστε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα και τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα χορήγησης visa για να προσελκύσουμε τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες. Ξαφνικά, με τον Covid, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε από οπουδήποτε. Γιατί κάποιος που μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε, να μην διαλέξει να εργάζεται από την Ελλάδα;», δήλωσε υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και μέλος της ευρωζώνης ενώ σημείωσε πως η αγορά ακινήτων της Αθήνας ανθεί.

Επιπλέον δήλωσε ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα να προσελκύουμε ανθρώπους στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους και για ψυχαγωγία. «Δεν θέλουμε να έρχεται κόσμος μόνο για διακοπές. Θέλουμε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα μας. Θέλουμε -γιατί όχι- να συνταξιοδοτούνται εδώ. Εάν είσαι ένας Ευρωπαίος συνταξιούχος από τη Σκωτία, γιατί να μην περάσεις το χειμώνα σου στην Ελλάδα και το καλοκαίρι στη Σκωτία;», ανέφερε.

Το επιχειρείν στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε την κατατακτήρια έκθεσή της. Ήλπιζα ότι θα ήμασταν έτοιμοι για ακόμη ένα μεγάλο άλμα το 2021, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος ευρύτερα αντιλαμβάνεται ότι είναι ευκολότερο σήμερα, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά στην Ελλάδα», απάντησε ενώ αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στο portal Gov.gr το οποίο προσφέρει περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες διαδικτυακά. «Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινή δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, να αλληλεπιδρούν με το κράτος», δήλωσε τονίζοντας πως οι Έλληνες το θεωρούν ως το σημαντικότερο επίτευγμα.

Παράλληλα μίλησε για τη διευκόλυνση των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αδειοδοτούνται και σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλους τους σημαντικούς κλάδους για να απλοποιήσει τις διαδικασίες. «Θέλουμε λοιπόν να έχουμε τον πολίτη στο επίκεντρο. Στο τέλος της ημέρας υπηρετούμε τους πολίτες και θέλουμε να διευκολύνουμε τη ζωή τους καθώς αναγνωρίζουμε την αξία που έχει ο χρόνος τους», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από τη δεκαετή κρίση που έπληξε την Ελλάδα τόνισε ότι η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει την οικονομία. «Το δεύτερο μάθημα συνοψίζεται με τη φράση «μην εμπιστεύεσαι ποτέ τους λαϊκιστές όταν παρουσιάζουν ένα μανιφέστο που όλοι γνωρίζουμε ότι παραείναι καλό για να είναι αληθινό», συμπλήρωσε.

«Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι υπάρχει σημαντική πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και πως πιστεύει «ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

«Αυτό που δεν θέλω να δω, είναι υψηλό επίπεδο ΑΕΠ αλλά και αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Θέλω λοιπόν να βεβαιωθώ ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης που πιστεύω ότι θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, η πιο σημαντική προτεραιότητά μου είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σχέσεις μας με την Κίνα. «Είναι περίπλοκη, είμαστε συνεργάτες και ταυτόχρονα ανταγωνιστές. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Αλλά στο αμοιβαία επωφελές σκέλος της εξίσωσης, ναι, η Κίνα έκανε μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι. Είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για εμάς και βεβαίως η Κίνα είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ενώ σημείωσε πως η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους τουρίστες.

Το στοίχημα για τον τουρισμό

Αναφερόμενος στου τουρισμό εκτίμησε ότι θα ανακάμψει πλήρως το 2022 και σημείωσε πως φέτος τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. «Η αμερικανική αγορά -και θέλω να το τονίσω αυτό- έχει πραγματικά ανοίξει. Είχαμε δέκα απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κάθε ημέρα, και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς τουρίστες που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», συνέχισε ενώ τόνισε πως δίνουμε μεγάλη έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό και θα εξετάσουμε εργαλεία διαχείρισης προορισμών για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματά μας.

«Θα προτιμούσα να καλωσορίζω λιγότερους τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, παρά περισσότερους τουρίστες που ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα», ανέφερε ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις προορισμούς για να περνάνε το Σαββατοκύριακό τους Ευρωπαίοι τουρίστες.

«Έχω πολλή δουλειά να κάνω. Ειλικρινά, δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω μετά την πολιτική και ασφαλώς, κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες ολοκληρώνονται», δήλωσε ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στο χώρο των επιχειρήσεων. «Ρωτήστε με ξανά για αυτό σε λίγα χρόνια. Αλλά προς το παρόν όλη μου η ενέργεια είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση της φιλόδοξης ατζέντας μας», συμπλήρωσε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου