ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία από χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά

πορεία-από-χιλιάδες-μέλη-του-παμε-στο-λ-31868

Κανονικά φεύγουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά καθώς έπειτα από αστυνομική επέμβαση τα ξημερώματα «έσπασε» η απεργία της ΠΝΟ.

Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο βρίσκεται στην Ακτή Βασιλειάδη, στην Πύλη Ε1 του λιμανιού. Αυτή τη στιγμή οι απεργοί βρίσκονται στην Πύλη Ε2, ενώ άντρες των αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων έχουν αποκλείσει τον δρόμο, που οδηγεί στο υπουργείο, με μια κλούβα.

Ο υπουργός από τη μεριά του θέλησε να κατέβει στο σημείο, να μιλήσει μαζί τους και να πάρει ο ίδιος το ψήφισμά τους, κάτι που όμως το αρνήθηκαν. Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα πως η πορεία θα συνεχίσει προς τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
Νωρίτερα στο σημείο βρέθηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε τα εξής: «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, τις σφαίρες έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική κι όχι μόνο την κυβέρνηση», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.
Ωστόσο ανοιχτός σε διάλογο με τους ναυτεργάτες δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μια ημέρα μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη και σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Σε άλλες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o υπουργός τόνισε ότι «οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα» και επανέλαβε ότι «εξαντλήθηκε ο διάλογος». «Εύχομαι και ελπίζω να περάσουμε στη νομιμότητα», πρόσθεσε.

Η ΠΝΟ θα συνεχίσει

Νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία η οποία συνεδρίασε σήμερα στις 05.00 τα ξημερώματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδία αποφάσισε:

– Τη συμμετοχή στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου 2013 η οποία έχει σαν κύριο και κεντρικό θέμα , πέραν των άλλων, την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αποτελεί και την βάση για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων.

– Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η Διοίκηση καταγγέλλει και καταδικάζει για μια ακόμη φορά με σφοδρότητα, μέτρο αντιδημοκρατικό ενάντια στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, και την πρωτοφανή βία και τρομοκρατία που ασκήθηκε από την μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι. Οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει προς όλα τα μέσα και σε όλους τους τόνους τα όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία και παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στην μνήμη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού».

Τι έγινε τα ξημερώματα στο λιμάνι
Άνδρες των ΜΑΤ, με τη συνοδεία και λιμενικών, πήραν θέσεις μάχης απέναντι στους απεργούς ναυτικούς και το ΠΑΜΕ, που από το βράδυ είχαν καταλάβει το λιμάνι για να εμποδίσουν τον απόπλου μετά την επίταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση. Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν εντός του χώρου του λιμανιού σε μικρή απόσταση από την πύλη Ε3, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.).

Ήδη τρία πλοία, που ήταν άδεια και που παρέμεναν δεμένα στο λιμάνι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν αποπλεύσει. Πρόκειται για τα πλοία της Blue Star Πάρος, Νάξος, Ιθάκη, τα οποία κατά τις έξι, έφτασαν στις πύλες Ε1 και Ε2 και άρχισαν να τα φορτώνουν.

Να σημειωθεί ότι τα πλοία νωρίτερα παρέμεναν στα ανοιχτά – στη θέση Ράδα, τον χώρο που βρίσκεται λίγο πριν την κεντρική είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά- καθώς τα πληρώματα τους περίμεναν να δουν αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να εκτελέσουν κανονικά το δρομολόγιό τους. Λίγη ώρα μετά τις πέντε τα ξημερώματα και τέταρτο πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι.
Στο σημείο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Τούσας και η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Διαμάντω Μαναλώκου, οι οποίοι με δηλώσεις τους κατήγγειλαν το μέτρο της επίταξης και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ενάντια στους εργαζομένους.
protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου