ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση

αντίστροφη-μέτρηση-317463

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα προσέρχονται στις κάλπες χιλιάδες ψηφοφόροι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.

Όπως όλα δείχνουν, τα δύο πρώτα κόμματα θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κινείται μεταξύ μίας και δύο μονάδων, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν το διαβατήριο για την επόμενη Βουλή, ήτοι το πολυπόθητο 3%.

Εξάλλου σε υψηλά ποσοστά αναμένεται να κινηθεί -για μία ακόμη φορά- η αποχή.

Όποιο κι αν είναι εντέλει το πρώτο κόμμα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα ποσοστά των υπόλοιπων παρατάξεων, οι οποίες θα κληθούν να συμβάλουν στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ θα αποτελέσουν σίγουρα κυβερνητικό εταίρο, εφόσον φυσικά καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στραφεί στην Ένωση Κεντρώων, επιθυμώντας να αποφύγει τον σκόπελο της μετεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και η Φώφη Γεννηματά, που εκτιμούν ότι θα βγουν ενισχυμένοι από τις κάλπες, θα θέσουν τους δικούς τους όρους προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τα δύο κόμματα, που ευελπιστούν αμφότερα να αποτελέσουν τον τρίτο -δημοκρατικό- πόλο, σκοπεύουν να θέσουν -μεταξύ άλλων- ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου ως προϋπόθεση για την είσοδό τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να ενδώσει -εντέλει- ο Αλέξης Τσίπρας και να συνεργαστεί μαζί τους στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας.

Στον αντίποδα, εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, δεν θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους, καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά τόσο στο Ποτάμι όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» σε περίπτωση που η μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κριθεί στο νήμα.

Κι από Δευτέρα… Μνημόνιο

Φυσικά, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες γνωρίζοντας ότι, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία, η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς οι δανειστές φροντίζουν να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι από Δευτέρα προέχει η απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων…

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου