ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανοί πολιτικοί «σφάζονται» για το ελληνικό πλεόνασμα: Κατηγορίες για παραπλανητικά στοιχεία και διαψεύσεις

γερμανοί-πολιτικοί-σφάζονται-για-τ-317407

Τριγμούς και κόντρες δημιουργεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, καθώς, κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για παραπλανητικά στοιχεία και «χάδια» της Τρόικα προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μπερντ Λούκε, με επιστολή προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει ότι «η Τρόικα δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Τον ισχυρισμό του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, απέρριψε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, σε επιστολή την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt».

Απαντώντας σε επιστολή που είχε απευθύνει ο κ. Λούκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ότι ο επικεφαλής της AfD «δημιουργεί την εντύπωση ότι οι φορείς αποφάσεων της Ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα» και τονίζει: «Αυτή η εντύπωση είναι λάθος και παραπλανητική».

Οπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στον καθηγητή Οικονομικών (ενν. τον κ. Λούκε), αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των χρεωστικών τόκων καθορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει. «Ακριβώς αυτό είχε αμφισβητήσει ο κ. Λούκε», διευκρινίζει η εφημερίδα και αναφέρει: «Στην επιστολή του προς τον κ. Σόιμπλε είχε υποδείξει σημαντικές διαφορές στους αριθμούς της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε ρωτήσει εάν η Eurostat και η τρόικα “θέτουν ως βάση τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος” και εάν “θα μπορούσε η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα, απλώς παραμελώντας τέτοια στοιχεία”, αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».

Ο κ. Κάμπετερ επισήμανε ακόμη στον κ. Λούκε ότι η τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ελέγχεται τακτικά από την τρόικα, η οποία καθόρισε τα κριτήρια μέτρησης «τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό». Απέρριψε δε και την κατηγορία ότι οι Έλληνες πέτυχαν τους καλούς αριθμούς επειδή δεν πληρώνουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε το 2013, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της τρόικας, ανοιχτές οφειλές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ» τόνισε στην απάντησή του και πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις που οδήγησαν σε ανοιχτές οφειλές, τις οποίες η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει, έχουν ήδη καταγραφεί στο παρελθόν με επίδραση στο έλλειμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος του κ. Λούκε είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης του κόμματός του, το οποίο για ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης συνδέεται με την κριτική στάση στην Ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. «Ο επικεφαλής της AfD βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επειδή στο μεταξύ γύρω από την ευρωκρίση υπάρχει αισθητά μεγαλύτερη ησυχία από ό,τι πριν από έναν χρόνο, χρειάζεται ειδήσεις που να κατοχυρώνουν τον λόγο ύπαρξης του κόμματός του» επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας, με την οποία απελευθερώνεται περαιτέρω βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, υπήρξε μια καλή αφορμή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου