ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή ΜΜΕ: «Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα»

διεθνή-μμε-mega-νίκη-για-τον-αλέξη-τσίπρα-316998

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας απασχολούν ήδη εκτενώς τον γερμανικό Τύπο.

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος τηςSueddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο – υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποψινή βραδιά αποτελεί «θρίαμβο» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά από την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας. «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός στην προεκλογική εκστρατεία. Την Παρασκευή το βράδυ, κατά την τελική του προεκλογική ομιλία, απέδειξε ότι μπορεί ακόμη να ενθουσιάσει τους ανθρώπους. Μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει το πώς άγγιξε το πλήθος, που ήταν αρχικά επιφυλακτικό. Ήθελε οπωσδήποτε τη δεύτερη ευκαιρία. Στο τέλος της ομιλίας του είχε κανείς σχεδόν ξεχάσει ότι ήδη είχε πάρει μια (ευκαιρία). Τώρα λαμβάνει μια ακόμη», επισημαίνει ο συντάκτης.

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα.

«Έκανα λάθη, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αλλά, όπως είπε, με καλή πρόθεση και για αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Την έλαβε. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών ‘συστημικών κομμάτων’ τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση», αναφέρει ο αρθρογράφος και περιγράφει ως «θρίαμβο» του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι «οι επαναστάτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ (…) απέτυχαν πλήρως».

Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

«Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung η οποία μιλάει για «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης. Στο ερώτημα αν η χώρα απειλείται ακόμη με «Grexit», ο συντάκτης απαντά: «Όχι, αυτός ο κίνδυνος φαίνεται κατ’ αρχάς να έχει απομακρυνθεί. Η Ελλάδα υπέκυψε, με το τρίτο πακέτο βοήθειας, σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των εταίρων της. Η χρηματοδότηση της χώρας έχει κατ’ αρχάς εξασφαλιστεί και η χρεοκοπία με την οποία απειλείτο απετράπη. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα κατέστη σαφές ότι μια πλειοψηφία χωρών δεν θα υποστήριζε μια πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Αναφέρεται ωστόσο στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σύντομα νέα αντίσταση κατά της πορείας λιτότητας, καθώς η Κίνηση των 53 έχει ήδη δηλώσει ότι είναι αντίθετη στο νέο πακέτο λιτότητας και ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια. «Οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα επιδεινώνονταν γρήγορα και πάλι», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Το τέλος μιας ψευδαίσθησης», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν» και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν ‘όχι’. Ήταν ένα πεισματικό ‘όχι’ που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο ‘μου είναι όλα αδιάφορα’», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους. «Ο νικητής όμως ονομάζεται και πάλι Αλέξης Τσίπρας», τονίζει ο συντάκτης.

Η εφημερίδα «Bild» έχει τίτλο «Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα» και αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δε ως «σοκαριστικό» το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη και ότι ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό ανέργων.

Τα διεθνή ΜΜΕ λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls

Για καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls για τις εθνικές εκλογές που μεταδόθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής.

«Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Χελένα Σμιθ της Guardian.

«Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας σηκώθηκαν πάνω και ζητωκραύγασαν, μόλις ανακοινώθηκε το διακαναλικό exit poll», συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν πίστευα πως θα χάναμε, αλλά ότι θα κερδίζαμε. Και το συναίσθημα είναι πολύ ωραίο», τονίζει στην βρετανίδα ανταποκρίτρια η ψυχίατρος Δήμητρα Αναγνώστου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα», προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο.

«Ωστόσο, όπως φαίνεται, τρίτο κόμμα θα είναι η νεοναζιστική παράταξη της Χρυσής Αυγής», καταλήγει το δημοσίευμα της Guardian.

«Ελληνικές εκλογές: Η συντητιτική Νέα Δημοκρατία παραδέχεται την ήττα της» είναι ο τίτλος του BBC. Το πρακτορείο κάνει λόγο για καθαρή νίκη του Αλ. Τσίπρα ωστόσο σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία οπότε θα πρέπει να εξασφαλίει συνεργασίες.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

«Ελληνικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει προβάδισμα από νωρίς» αναφέρει το BBC. Το αριστερό κόμμα της Ελλάδας πήρε προβάδισμα έναντι της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, στην πέμπτη εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία έξι χρόνια.

Για καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα με 33-35% κάνει λόγο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεωνAFP, ενώ η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για τρίτη νίκη του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ένα χρόνο.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει»

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει» τιτλοφορεται το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού Spiegel. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μία δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Στις πρόωρες κάλπες ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις» επισημαίνεται. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

Το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια κινήσεων. Η αποστολή της είναι να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, αν χρειαστεί ακόμη και κατά της βούλησης του λαού. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται και μόνον από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, μπορεί να καθυστερήσει και η εκταμίευση των τόσο αναγκαίων δόσεων».

Ισπανικά ΜΜΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα»

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Με συνεχή ανανέωση των ιστοσελίδων παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην Εl Pais. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες» είναι ο τίτλος της el mundo.

«Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει» είναι ο τίτλος της εφημερίδας el periodico.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου