ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Έρχεται Σαββατοκύριακο – βαρόμετρο για την πορεία της εστίασης

νέα-μέτρα-έρχεται-σαββατοκύριακο-βα-316007

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο για την πορεία της εστίασης, καθώς τις επόμενες δυο μέρες θα φανεί κατά πόσο η εφαρμογή των νέων μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και την υποδοχή των πελατών, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει σε ένα «άτυπο lockdown» τον κλάδο.

Ουσιαστικά, όλοι περιμένουν να δουν από σήμερα πώς θα κινηθεί ο κόσμος και αν παρά τα μέτρα και την υγειονομική εικόνα, επιλέξει να βγει και να δώσει πνοή στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ήδη πάντως η αγορά της εστίασης είναι «μουδιασμένη». Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με καλύτερες καιρικές και θερμοκρασιακές συνθήκες, η πτώση ήταν κατακόρυφη, κάτι που συνεχίστηκε και την εβδομάδα που μόλις πέρασε. Μένει να φανεί λοιπόν αν το τρέχον Παρασκευοσαββατοκύριακο θα μονιμοποιηθεί ως τάση, ή θα αναστραφεί αποτελώντας μια σύντομη παρένθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, με αφορμή την παρουσίαση του νέου εστιατορίου της εταιρείας «Δον Μόσκιο» στην Κηφισιά τόνισε ότι τα αλλεπάλληλα lockdown έχουν εξουθενώσει τον κλάδο, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε έντονη πτώση της κίνησης, κυρίως τις καθημερινές λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της εστίασης τους χειμερινούς μήνες, σημειώνοντας ότι το Σαββατοκυριακο είναι κρίσιμο καθώς θα δείξει με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το πώς αντιδρά ο κόσμος στη νέα κατάσταση. Ο κ. Σταύρου βέβαια αναγνώρισε πως μετά την άρση του lockdown, πέρυσι την άνοιξη η ανάκαμψη ήταν εντυπωσιακή καθώς βοήθησε σημαντικά και ο τουρισμός. Ωστόσο η νέα πραγματικότητα που ισχύει από το περασμένο Σάββατο δημιούργησε νέα αναστάτωση με την επισκεψιμότητα στα καταστήματα της αλυσίδας, από την αρχή της εβδομάδας, να είναι μειωμένη κατά 30%.

Πρώτες ύλες και ενέργεια

Παράλληλα, ο κ. Σταύρου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο όμιλος δεν είχε προχωρήσει σε αυξήσεις τιμοκαταλόγου από το 2009 ενώ απορρόφησε τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Με τα νέα δεδομένα, όμως, και ειδικότερα τις ανατιμήσεις κατά περίπου 30% των τιμών των πρώτων υλών η αύξηση κατά 10% στις τελικές τιμές του τιμοκαταλόγου ήταν επιβεβλημένη, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου.

Ανάχωμα οι μειώσεις έμμεσων φόρων

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο news247.gr αναμένονται από τη νέα χρονιά, νέες ανατιμήσεις. Βασικό ανάχωμα, μόνο, σε αυτό το σπιράλ ακρίβειας που απειλεί τη ζήτηση, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και άρα την πορεία ανάκαμψης μπορεί να είναι μια στοχευμένη μείωση φόρων, ειδικά έμμεσων, που πέρα από αποκλιμάκωση της πίεσης στις τιμές μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, μάλιστα, παράγοντες του κλάδου του αλκοολούχων ποτών, στο news247.gr στο περιθώριο του Athens Bar Show η μείωση των φόρων μπορεί να δώσει «αέρα» επιβίωσης σε χιλιάδες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έναντι του αυξημένου κόστους πρώτων υλών που αντιμετωπίζουν.

Γιαυτό, άλλωστε έχει συσταθεί και μια «Συμμαχία» από φορείς του τουρισμού, τη εστίασης και όλης της αλυσίδας αξίας, με στόχο ακριβώς την ανάδειξη του θέματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας.

Χωρίς ταβέρνες

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κλάδος της εστίασης κλιμακώνει τις αντιδράσεις του βάζοντας λουκέτο στις 16/11. Με ανακοινώσεις τους οι φορείς των επαγγελματιών καλούν σε μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων σημειώνοντας το πόσο οριακή πλέον είναι η κατάσταση για τον κλάδο.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00.

Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θέτοντας τα αιτήματα του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα σημειώνει τα εξής:

Αιτήματα του Κλάδου

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Ο Κύκλος

Επίσης και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία την Τρίτη 16.11

Όπως αναφέρει «την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 κλείνουμε τα καταστήματά μας σε όλη την Ελλάδα, ένα βήμα πριν τον αφανισμό της Εστίασης!

Εκτός των άλλων βαρών που μας έχουν επιβάλλει, καλούμαστε να τελούμε και χρέη ελεγκτικού μηχανισμού.

Η Εστίαση για άλλη μια φορά εργαλειοποιείται προκειμένου να εκβιασθούν κοινωνικές ομάδες και να γίνει κοινωνικός διαχωρισμός.

Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε όλοι μαζί, παραβλέποντας τυχόν διαφορές απόψεων.

Για να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοι μας, πάνω από 400.000 άνθρωποι, ζητάμε:

· Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

· Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

· Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

· Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

· Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για το 2020 και το 2021.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου