ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: «Θα μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορονοϊό

πλεύρης-θα-μάθουμε-να-ζούμε-μαζί-με-το-3156

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, τα μέτρα που θα ισχύσουν για το Πάσχα και η άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. «Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Σημείωσε δε ότι το σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί επιπλέον με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα πλαίσιο δυναμικό και θα προσαρμοζόμαστε. Φωνές που έλεγαν ότι θα διασωληνώνουμε ασθενείς στα πάρκινγκ, δεν επιβεβαιώθηκαν και η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες. Είναι μια εικόνα μείωσης κρουσμάτων και της νοσηλείας τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ η οικονομική ζωή της χώρας έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Αναφερόμενος στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όπως είναι οι θάνατοι ασθενών, ο υπουργός είπε: «Το στοιχείο που συγκρινόμαστε είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνησιμότητα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε».

Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Μαΐου

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα υπάρχοντα μέτρα.

Το διάστημα από 1η Μαΐου έως και 31η Αυγούστου, καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, με το μέτρο να επανεξετάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα από την 1η Μαΐου σταματούν τα self test στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων εργαζομένους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. Στους τομείς αυτούς τα τεστ θα καταργηθούν στις 31 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες στους κλειστούς χώρους, από την 1η Ιουνίου θα γίνουν προαιρετικές και στους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης από 1 Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου, επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών εστίασης και εμπορικών καταστημάτων με πληρότητα 100%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου