ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια»

η-ελληνική-αστυνομία-συγκαλύπτει-βα-31522

Οι ρετουσαρισμένες φωτογραφίες κρατουμένων στην Ελλάδα, η συνάντηση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και η αφαίρεση του τίτλου της διδάκτορος από την υπ. Παιδείας Σαβάν στα σχόλια των εφημερίδων.
 

«Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt για τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των κρατουμένων στην υπόθεση της ληστείας στην Κοζάνη. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι οικογένειες των κρατουμένων και μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι η αστυνομία προσπάθησε να κουκουλώσει τα βασανιστήρια.Στο ερώτημα γιατί η αστυνομία προχώρησε σε δημοσίευση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση.
 
…Κατανόηση για την τακτική των αστυνομικών αρχών δείχνει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο απαντώντας στο αίτημα της αριστεράς στη Βουλή για εξέταση της υπόθεσης εξήρε τις προσπάθειες της αστυνομίας, η οποία αντιμετώπισε τη ληστεία στις δύο τράπεζες χωρίς να χυθεί αίμα.Το πλέον ανησυχητικό στην δημόσια συζήτηση είναι το ερώτημα προς τα πού οδεύει η ελληνική νεολαία. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών έλαβε απειλητική ταχυδρομική επιστολή με μια σφαίρα. Η νεολαία γίνεται ολοένα και πιο ριζοσπαστική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και η αστυνομία ακολουθεί παρόμοια πορεία. Δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές έδειξαν ότι στην ελληνική αστυνομία είναι αρκετοί εκείνοι που επικροτούν την Χρυσή Αυγή.»
 
Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
 
 
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Bild φιλοξενείται άρθρο με φωτογραφία για τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ήταν μια συνάντηση για περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες! Την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνομιλίες στην Κων/πολη με τον Οικουμενικού Πατριάρχη, του επικεφαλής 300 εκ. ορθοδόξων παγκοσμίως. Ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει μια εικόνα για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται περίπου 100.000 ορθόδοξοι χριστιανοί στην Τουρκία. Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Οι θρησκευτικές ελευθερίες θα πρέπει να παίξουν ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο στην Τουρκία».
 
Η αξιοπιστία και το κύρος της υπουργού έχουν πληγεί

Η απόφαση του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ να αφαιρέσει τον τίτλο της διδάκτορος από την Γερμανίδα υπ. Παιδείας Ανέτε Σαβάν για λογοκλοπή επικρίνεται από την Süddeutsche Zeitung: «Νομικά η απόφαση είναι ορθή. Από την άλλη όμως δεν είναι μια σωστή απόφαση. Γιατί: Η υπόθεση της υπουργού Παιδείας είναι οριακή, κάτι που αποδεικνύεται από η μακρά εξέταση της εργασίας από το Πανεπιστήμιου του Ντίσελντορφ. Δεύτερον τα όποια λάθη ή παραλείψεις της υπουργού έγιναν πριν από 30 χρόνια. Όλα αυτά θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Η υπουργός έπρεπε να επικριθεί για τα λάθη της και το θέμα να έκλεινε εκεί».
 
Διαφορετική είναι η θέση της Stuttgarter Zeitung: «Ο πήχης για την Ανέτε Σαβάν είναι ψηλά. Έχει τη δυνατότητα να στραφεί νομικά εναντίον της απόφασης του Πανεπιστημίου. Και δεν αποκλείεται να κερδίσει μετά από αρκετούς μήνες. Όμως η αξιοπιστία και η απόδοσή της ως υπουργός έχουν ήδη πληγεί τόσο που θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί».
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου