ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη

πέθανε-η-τραγουδίστρια-ζωή-κουρούκλη-31444

Έφυγε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν μόλις την περασμένη Τρίτη όταν η Ζωίτσα Κουρούκλη μοιραζόταν με τους ακροατές του ΘΕΜΑ 104,6, στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τη μεγάλη της χαρά και συγκίνηση για το πάρτι της, ένα πάρτι που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και ώρα 8 μ.μ. Στο Κλειστό Γυμναστήριο “Σπύρος Λούης” στο Μαρούσι: «Είμαι τόσο χαρούμενη, τόσο ευτυχισμένη γι’ αυτή τη συναυλία που θα είναι κάτι σαν αποχαιρετιστήριο πάρτι. Ελπίζω να είναι όλοι εκεί. Οι φίλοι μου απ’ τα παλιά, όσοι μ’ αγάπησαν και μ’ αγαπούν, νέοι, ηλικιωμένοι, άντρες, γυναίκες παιδιά. Κυρίως παιδιά. Αυτή η τελευταία μου συναυλία θέλω να έχει πολλά, πάρα πολλά παιδιά», μου είχε πει στην τηλεφωνική μας συνομιλία λίγο πριν βγει στον αέρα του ραδιοφώνου.

Η Ζωή δεν ήταν καλά. Γνώριζε και η ίδια ότι αυτό το πάρτι, αυτή την γιορτή που είχε στηθεί για εκείνη, μπορεί και να μην κατόρθωνε να την προλάβει. Παρότι η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν μέρα με τη μέρα, η οξύτητα του μυαλού της και η μεγάλη της διαίσθηση, της υπαγόρευαν ότι το διάστημα ζωής που της απομένει είναι λίγο, σχεδόν ελάχιστο: «Πρωτομαγιά θα φύγω από αυτή τη ζωή. Τη μέρα που τα λουλούδια ανθίζουν. Αυτή τη μέρα είχε φύγει η μητέρα μου, αυτή τη μέρα θα σας αποχαιρετήσω κι εγώ» είχε εκμυστηρευθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στην λατρεμένη κόρη της Ίρις Καλφοπούλου.

Πρωτομαγιά έφυγε. Στο σπίτι της, κρατώντας το χέρι της μεγάλης της κόρης Κατερίνας, αποφάσισε ότι κουράστηκε να ζει έτσι, πώς έφτασε η ώρα για το μεγάλο ταξίδι. Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες. Η Ζωίτσα ήθελε να φύγει επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη φράση : «Ανοίξτε επιτέλους την πόρτα να φύγω», η αναμέτρηση με την αρρώστια την είχε αφήσει δίχως δύναμη και κουράγιο, «συστατικά» που αποτελούσαν πάντα την κινητήριο δύναμη της Ζωής μέσα στη ζωή. Η Ζωή Κουρούκλη είχε πολλή δύναμη και απέραντο κουράγιο. Απέναντι σε ανθρώπους που την πολέμησαν, μπροστά στην αχαριστία, πίσω από μικρόφωνα, πλάι σε συναδέλφους και δίπλα στις δύο κόρες της, η Ζωή είχε όλα αυτά τα χρόνια μόνο δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει μια ζωή που ποτέ δεν της χαρίστηκε.

Το πρωινό της φετινής Πρωτομαγιάς το τραγούδι της προσωπικής της διαδρομής έφτασε στο τέλος του. Η μελωδία του θα μας θυμίζει ωστόσο πάντα τη φωνή της και την ύπαρξη μιας γυναίκας που γεννήθηκε και έφυγε με τον τίτλο της «Κυρίας». Στο πάρτυ της, την ερχόμενη Τετάρτη, θα είμαστε όλοι εκεί. Χωρίς δάκρυα στα μάτια, με μεγάλο χαμόγελο στα χείλη και με παιδιά, πολλά παιδιά στα χέρια. Έτσι όπως ακριβώς μας ζήτησε. Έτσι όπως ακριβώς μάς ονειρευόταν. Αντίο Ζωή Κουρούκλη. Αντίο μεγάλη μας κυρία…

Η τρυφερή φωτογραφία με την οποία την αποχαιρέτησε η κόρη της:

Η διαδρομή της στο τραγούδι και του αντίο του καλού της φίλου Δημήτρη Σούρα

Η Ζωή Κουρούκλη υπήρξε σημαντική τραγουδίστρια της δεκαετίας του ΄60 με ιδιαίτερη αγάπη προς την τζαζ μουσική, και πρώτη εξαδέλφη της Ζωής Λάσκαρη.
Ξεκίνησε σαν παιδί θαύμα στο θέατρο παίζοντας και τραγουδώντας, μέχρι που την ανακάλυψε ο νεαρός τότε Μίμης Πλέσσας στα 11 της χρόνια. Μαζί ηχογραφούν τον πρώτο τους τραγούδι 45 στροφών.

Έκανε εμφανίσεις σε παλιές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες σαν τραγουδίστρια ενώ το 1966 συνεργάστηκε και με το ποπ συγκρότημα The Storms. Η καριέρα της στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι της εποχής ήταν μεγάλη και τραγούδησε τους πιο σημαντικούς συνθέτες αυτού του είδους. Μεταπολίτευση, αντάρτικα, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σαββόπουλος, ρεμπέτικα, χαρακτήρισαν τα χρόνια που ακολούθησαν. Παράλληλα, είχε γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ τραγουδιού εκείνης της εποχής και κερδίζοντας πολλές φορές το πρώτο βραβείο. Στο Φεστιβάλ του Σόποτ, στην Πολωνία, απέσπασε το πρώτο βραβείο τραγουδώντας τον “Καπετάν Φαφαλιό”, του Κώστα Καπνίση, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων καθόταν το πλήρωμα ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου που αποθέωσε την ελληνική αποστολή: «Η φωνή της ήταν μοναδική. Η Ζωίτσα ήταν ένας συνδυασμός ταλέντου ψυχής και ανθρώπινης δύναμης. Ένας σημαντικός άνθρωπος. Θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας και εκείνη και τα τραγούδια της», έσπευσε να μου πει νωρίς σήμερα το πρωί ο ψυχίατρος και καλός της φίλος Δημήτρης Σούρας, συγκλονισμένος από τον θάνατό της.

Η απόφασή της να τα παρατήσει όλα προκειμένου να βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά της χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως αυτοκαταστροφική, όχι όμως για εκείνη: «Ήταν ό,τι καλύτερο έκανα στη ζωή μου, η πιο σωστή μου απόφαση. Τα παιδιά είναι η αληθινή ευτυχία. Τίποτε άλλο. Ούτε οι καριέρες, ούτε τα λεφτά, ούτε τα μεγαλεία, ούτε τίποτα. Μόνο τα παιδιά», ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσα από εκείνη. Κυρία Κουρούκλη, υποκλίνομαι. Έστω και αργά…

Info: Τιμώντας την πορεία της μέχρι σήμερα, μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική συναυλία στο κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι, για να μας θυμίσουν τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας της.

Θα τραγουδήσουν με αλφαβητική σειρά οι:
Λένα Αλκαιου
Στέλιος Διονυσιου
Ελένη Βιταλη
Πεννυ ξενακη
Χαρης Βαρθακουρης
Δακης
Γιοβανα
Μαίρη Λιντα
Γιώργος Πολυχρονιαδης
Ρομπερτ Wiliams
Μπεσυ Αργυρακη
Εβελινα Νικολιζα
Ελενα Φερεντινου
Ελενα Περβενα
Idols
Τζορντανελη

Την επιμέλεια αλλά και παρουσίαση της βραδιάς έχει ο Μάκης Δελαπόρτας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν αναλάβει ο Πάνος Δέρβος και ο Θάνος Γεωργουλάς. Χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ Open και ο Ελληνικός 93,2. Η συναυλία τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου της Κ.Ε.Δ.Α. και την στήριξη του ΕΝ.ΕΛ.Π.Α. Η Προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται από το Δημαρχείου Αμαρουσίου (Βας.Σοφίας 9 & Δημ.Μόσχα) από τις 16 Απριλίου μέχρι και τις 30 Απριλίου. Πληροφορίες τηλ 2132038200 και από το Viva.gr
Τιμή εισόδου 12 ευρώ (10 ευρώ για τους κατόχους της κάρτας ΑΡΤΕΜΙΣ)

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου