ΕΛΛΑΔΑ

Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Ελλάδα είναι σαν ασθενής εθισμένος από όπιο

χανς-βέρνερ-ζιν-η-ελλάδα-είναι-σαν-ασθε-314015

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Με έναν εθισμένο σε όπιο ασθενή παρομοιάζει την Ελλάδα, ο Γερμανός οικονομολόγος, Χανς-Βέρνερ Ζιν, κατά την διάρκεια διάλεξής του στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στην Βιέννη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι ακριβώς σαν έναν ασθενή εθισμένο σε όπιο, του οποίου οι γιατροί συνεχίζουν όμως να του χορηγούν όποιο, συμπληρώνοντας πως δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια η Ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη να χορηγεί χρήματα στην Ελλάδα για μία δεκαετία ακόμη προκειμένου να φτάσει «πάλι στην αρχή».

Ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του, κ. Ζιν, παρουσίασε μία πραγματικά άσχημη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Στην συνέχεια τάχθηκε ευθέως ενάντια στην χρηματοδότηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τις οποίες και αποκαλεί υποτιμητικά «Club Med». Κάτι που τόνισε με σχετικά έντονο ύφος είναι πως δεν μπορούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να μειώσουν το υπέρογκο χρέος τους και ταυτόχρονα να μπορούν να βρίσκονται εντός της ζώνης του ευρώ.

Ο Γερμανός οικονομολόγος τόνισε επίσης πως η ίδια η Ευρωζώνη είναι αυτή που προκαλεί την κρίση από την οποία αυτήν την στιγμή μαστίζεται, διότι πριν από την καθιέρωση του ευρώ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αντιστάθμιζαν την ελλιπή ανταγωνιστικότητά τους με μαζικές υποτιμήσεις, ενώ όποιος αγόραζε τότε ελληνικά ομόλογα εισέπραττε μέχρι και 25% τόκους, καθώς αυτά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.

Ξαφνικά -όπως ο ίδιος είπε- με την είσοδο των χωρών αυτών στην Ευρωζώνη, οι γνωστοί μέχρι τότε κίνδυνοι εξαλείφθηκαν, και οι χώρες αυτές άρχισαν να λαμβάνουν φτηνό χρήμα. Αυτό είχε σαν απόρροια να δημιουργηθεί ένα «ευρωπάρτυ» στο οποίο οι Έλληνες αύξησαν αυτόματα το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ οι Ισπανοί είδαν τον κατασκευαστικό τους τομέα να παρουσιάζει άνθιση. Και όλα αυτά με το «ζεστό και φθηνό χρήμα που έδινε η Γερμανία».

Τονίζοντας το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία, ο κ. Ζιν υποστήριξε πως το φαινόμενο αυτό δεν ήταν άγνωστο, καθώς όλος ο κόσμος το γνώριζε αλλά καλυπτόταν για σχεδόν δέκα χρόνια λόγω του ευρώ. «Τώρα αποκαλύπτεται η αλήθεια και αυτό το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, μπορεί να οδηγήσει και ίσως τελικά οδηγήσει, στην κατάρρευση της Ευρωζώνης» είπε ο Γερμανός οικονομολόγος, εκφράζοντας τους φόβους του πως το οικονομικό σύστημα του ευρώ ίσως τιναχτεί στον αέρα.

Στην συνέχεια ο κ. Ζιν άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατηγορώντας την πως ζητά ολοένα και χαμηλότερες εγγυήσεις για την αναχρηματοδότηση των χωρών-μελών. Αυτό όπως είπε συμβαίνει γιατί στην διοίκησή της οι χώρες του «Club Med», υπό τη γαλλική καθοδήγηση, διαθέτουν ένα ποσοστό 70% των ψήφων.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου