ΕΛΛΑΔΑ

Suddeutsche: Ο Τσίπρας κατάφερε κάτι που ο Ολάντ μπορεί μόνο να ονειρευτεί

suddeutsche-ο-τσίπρας-κατάφερε-κάτι-που-ο-ολάντ-μ-314007

Ο Φρανσουά Ολάντ θαύμασε τον μαθητή του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να επανεκλεγεί και να φέρει την αριστερά στο προσκήνιο, όμως θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νίκη του ο Ολάντ;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Μετά την επανεκλογή του ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πραγματικά να πετύχει, σχολιάζει την ίδια στιγμή η FAZ, επισημαίνοντας όμως ότι στο δρόμο του μπορεί να σταθούν εμπόδια οι επικριτές και οι αμφισβητούντες στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη νίκη του Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής και χαμογελαστός σχολίασε ότι ο θρίαμβος του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά», σημειώνει η Suddeutsche Zeitung. Φυσικά, προσέθεσε ο Ολάντ, η αριστερά «θα πρέπει να στηρίξει τις αξίες της προόδου και της ανάπτυξης», τονίζοντας παράλληλα ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον της».

Ο 61χρονος Γάλλος δρούσε μέχρι τώρα σαν ένα είδος προστάτη για τον νεαρότερό του Έλληνα πρωθυπουργό. Όμως τώρα, υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung, ο Τσίπρας κατάφερε κάτι που ο Ολάντ μόνο να ονειρεύεται μπορεί: την επανεκλογή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πριν από την εκλογή του το 2012 είχε υιοθετήσει ακραίους τόνους, κυρίως εναντίον του κεφαλαίου, ενώ έλεγε ότι ήθελε να στρέψει προς τα αριστερά την Ευρώπη. Όμως μετά το 2013 έχει αρχίσει να ακολουθεί μια σοσιαλφιλελεύθερη πορεία, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, ακόμη και κάποιων βουλευτών του δικού του κόμματος.

Ακριβώς αυτές τις ακραίες φωνές σκεφτόταν την Κυριακή ο Ολάντ όταν, αναφορικά με την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, σχολίασε: «Το αποτέλεσμα αυτής της ομάδας διαφωνούντων αποδεικνύει ότι αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί».

Όμως, αντίθετα από τον Τσίπρα, ο Ολάντ δεν έχει καταφέρει να δαμάσει την αριστερά στη χώρα του. Αντίθετα, στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές φαίνεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμη καταστροφή.

Εξάλλου η γαλλική αριστερά είναι διασπασμένη: Πράσινοι, Κομμουνιστές και το Αριστερό Κόμμα μάχονται το ένα το άλλο και αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Η διάσπαση σημαίνει πτώση» δήλωσε προφητικά πριν από δύο εβδομάδες ο Ολάντ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προσπαθεί να ενώσει την αριστερά: Στη Γαλλία όλες οι «προοδευτικές ομάδες» θα πρέπει να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό: τους Ρεπουμπλικάνους και το Εθνικό Μέτωπο.

Αυτό δεν έπιασε, σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung, κι έτσι ο Καμπαντελίς κάλεσε τη γαλλική αριστερά σε ένα δημοψήφισμα: Στα μέσα Οκτωβρίου όλα τα κόμματα της αριστεράς αναμένεται να ψηφίσουν για κοινές λίστες υποψηφίων.

Βέβαια αυτή η κίνηση, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει τους αντιπάλους του Ολάντ. Ακόμη και οι ίδιοι οι Σοσιαλιστές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αποτύχει καθώς η δυσαρέσκεια με την πολιτική της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλη που πολλοί αριστεροί θα μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Έτσι η ήττα στις εκλογές του Δεκεμβρίου μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή, καταλήγει η εφημερίδα.

Μετά την εκλογική του νίκη ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πραγματικά να πετύχει, αναφέρει την ίδια στιγμή σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine, επισημαίνοντας όμως ότι στον δρόμο του μπορεί να σταθούν εμπόδια οι επικριτές και οι αμφισβητούντες στο εσωτερικό του κόμματός του.

Δυστυχώς το δράμα στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, παρόλο που οι ψηφοφόροι που προτίμησαν και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν πάνω απ’ όλα σταθερότητα για τη χώρα, τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν αναταράξεις.

Οι πιο αισιόδοξοι από τους εταίρους της Ελλάδας ήλπιζαν σε μια νίκη του Τσίπρα καθώς πίστευαν ότι θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από εκείνον, επισημαίνει η FAZ.

Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η πλειονότητα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα προβάλει μεγάλη αντίσταση. Όμως ο Τσίπρας είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα. Εξάλλου ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι θα προσπαθήσει να πετύχει μια χαλάρωση των όρων.

Παρόλα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να πάψουν να θεωρούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι από την Αθήνα. Το πακέτο διάσωσης συμφωνήθηκε και υπογράφηκε, τώρα πρέπει να εφαρμοστεί, τονίζει η FAZ.

Η βασικότερη αποστολή του Τσίπρα είναι να εφαρμόσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή των ιδιωτών επενδυτών στη χώρα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό όμως, καταλήγει η εφημερίδα, θα μπορέσει να το πετύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός μόνο αν επιβληθεί στο κόμμα του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου