ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένος καταυλισμός για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

οργανωμένος-καταυλισμός-για-τους-πρό-311808

Οργανωμένος καταυλισμός για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη στο ύψος της Ειδομένης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) -με τη συμμετοχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου, της Praxis και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών.

Στον καταυλισμό, δίπλα ακριβώς από την ουδέτερη ζώνη, σε πέντε μεγάλες σκηνές θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και πλήρης υγειονομική περίθαλψη.

«Μέσα στον χώρο, θα μπαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δύο λεωφορεία, τα οποία θα αφήνουν τους επιβάτες δίπλα στις σκηνές. Εκεί, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες από 80 χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί ή να κάνουν, αν το επιθυμούν, ένα ντους. Στη συνέχεια, σε ειδικά σημεία, θα μοιράζουμε τρόφιμα και νερό και φυσικά, θα υπάρχει 24ωρη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ρεπανάς από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής της Ύπατης Αρμοστείας.

Στον καταυλισμό θα υπάρχει, επίσης, τρεχούμενο πόσιμο νερό και wi-fi, παροχή εξαιρετικά σημαντική για τους πρόσφυγες που θέλουν να επικοινωνήσουν και να μάθουν τα νέα των μελών της οικογένειάς τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα.

«Επειδή πρόκειται για έναν χώρο διέλευσης, όπου η παραμονή είναι, αυτό το διάστημα, ολιγόωρη, θέλουμε να τους παρέχουμε λίγη ξεκούραση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους» συμπληρώνει ο κ. Ρεπανάς.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι στον καταυλισμό, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας θα επιλαμβάνεται τυχόν αιτημάτων παροχής ασύλου, θα εξετάζει περιπτώσεις ασυνόδευτων ανήλικων και θα ενημερώνει για τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα εξετάζουν όσους έχουν προβλήματα υγείας σε μία ξεχωριστή σκηνή, εθελοντές θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά σε έναν παιδότοπο και γενικότερα, όλες οι οργανώσεις, με τις υποδομές που δημιουργούνται, προσπαθούν να «προλάβουν» τον χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις και το κρύο που θα δυσκολέψουν την αναμονή των χιλιάδων προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη.

Εθελοντές και οργανώσεις που βρίσκονται εδώ και μήνες στην περιοχή προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακουφίσουν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και ανάμεσά τους τα εκατοντάδες παιδιά που ξαπλώνουν δίπλα στις ράγες, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για να προωθηθούν, σε ομάδες των 50 ατόμων, ανά 15 λεπτά, στην ΠΓΔΜ. Ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει νερά, ξηρά τροφή, γάλατα και παρέχει ιατρική βοήθεια, όπως και οι Γιατροί του Κόσμου που προσπαθούν να θεραπεύσουν από πληγωμένα από την πεζοπορία πόδια μέχρι άρρωστα από τις κακουχίες, παιδιά.

Η οργάνωση Α21 συνέβαλε, από την πλευρά της, στο στρώσιμο χαλικιού στο σημείο δίπλα στην ουδέτερη ζώνη που είχε μετατραπεί σε απέραντο λασπότοπο, δημιούργησε έναν χώρο με νιπτήρες στον καταυλισμό και ανέλαβε την κατασκευή του κεντρικού αγωγού νερού.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί και θα ερχόμαστε τρεις φορές την εβδομάδα, είτε για να μαζέψουμε σκουπίδια, είτε για να δουλέψουμε για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κάλι Μυτηλιναίου από την Α21.

Και σίγουρα οι ανάγκες για τους περίπου 9.000 με 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διέρχονται καθημερινά από την περιοχή είναι τόσες που μερικές φορές, επιστρατεύονται ακόμα και αυτοσχέδια μέσα για την μεταφορά ασθενών όπως ένας μικρός εκσκαφέας που μετατράπηκε σε …ασθενοφόρο για έναν ασθενή.

«Μέσα στα χωράφια που πήγα να εργαστώ, είδα να τον κουβαλούν τέσσερις πάνω σε μια σανίδα και προσφέρθηκα να τον μεταφέρω με τον εκσκαφέα μου στην σκηνή των Γιατρών του Κόσμου» λέει ο νεαρός οδηγός-αγρότης, ενώ ο Σύρος μετανάστης δείχνει με απόγνωση τη μέση του, που τον «ακινητοποίησε» στα μισά του ταξιδιού του…

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου