ΕΛΛΑΔΑ

Επαιρναν συντάξεις μετά θάνατον -Απάτη σχεδόν 13 εκατ. με 179 περιπτώσεις που τις εισέπρατταν συγγενείς

επαιρναν-συντάξεις-μετά-θάνατον-απάτ-310556

Η έρευνα ενός χρόνου της Αστυνομίας οδήγησε σε αποκάλυψη απάτης σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ με 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων. Οπως προέκυψε, επρόκειτο για δικαιούχους που είχαν πεθάνει, αλλά οι συγγενείς τους συνέχισαν να εισπράττουν τα χρήματα.

Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αφορούν συντάξεις που εισπράττονταν από το 1991 έως και το 2012, με τη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο να φτάνει τα 12.864.730,26 ευρώ. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από έγγραφα που εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ελεγχθούν συνταξιούχοι του δημοσίου που δεν είχαν απογραφεί.

Κατά την έρευνα ταυτοποιήθηκαν 102 περιπτώσεις στις οποίες υπήρχαν συνδικαιούχοι με πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό των συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εισπράττουν τα χρήματα εκείνοι. Οι 59 από αυτούς έχουν απολογηθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρά το θάνατο του συνταξιούχου δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την δήλωση του θανάτου στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Για τις άλλες 77 περιπτώσεις συνεχίζεται η έρευνα για την εξακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν παράνομα τη σύνταξη για πολλά χρόνια, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Από την έως τώρα έρευνα, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις υποθέσεις αυτές.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου