ΕΛΛΑΔΑ

4.537 φοιτούν στις ναυτικές σχολές και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού

4-537-φοιτούν-στις-ναυτικές-σχολές-και-τις-309710

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, 4.537 άτομα φοιτούν στις σχολές ναυτικές εκπαίδευσης και στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Ναυτιλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιοπλοϊας (ΙΜΟ) του ΟΗΕ.

Στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα διάφορες εκδηλώσεις, ενώ, τις προηγούμενες ημέρες, μαθητές σχολείων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συνεδρίες, όπου εξετάστηκαν διάφορα θέματα αναφορικά με τα πλοία, τα εμπορεύματα και όλο το φάσμα της σταδιοδρομίας στον ναυτιλιακό κόσμο και τις ευκαιρίες για τη νέα γενιά.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναφέρει ότι σε διεθνές επίπεδο η σημασία της ποιοτικής, αποτελεσματικής και διά βίου μάθησης των ναυτικών είναι μία από τις βασικές παραμέτρους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ναυτιλιακού τομέα. Σημειώνεται, ότι έως σήμερα η Ένωση ενισχύει οικονομικά την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολών δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, στην προσπάθεια δημιουργίας ικανοποιητικού αριθμού αξιωματικών για την επάνδρωση του ελληνόκτητου στόλου.

Η ελληνική εμπορική ναυτιλία απαιτεί αλλά και επιβάλλει την άμεση και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και αναβλητικότητα προσοχή της πολιτείας, καθώς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, όπως τονίζει σε μήνυμά του, με αφορμή τη Παγόσμια Ημέρα για τη Ναυτιλία, ο γγ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται από την πολιτεία η χάραξη και σχεδίαση μίας εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο Έλληνας ναυτικός, καθώς ελληνική εμπορική ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Η αφοσίωση και εμμονή για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια ναυτική εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα αποτελεί ύψιστο στόχο, δεδομένου ότι στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα, ενώ παγκοσμίως η ανάγκη για περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους ναυτικούς έχει αυξηθεί, όπως τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

dikaiologitika.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου