ΕΛΛΑΔΑ

«Σκληρή δουλειά» ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας από τους υπουργούς

σκληρή-δουλειά-ζήτησε-ο-αλ-τσίπρας-α-308414

Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε πως «ο καθένας και η καθεμία πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που έδειξε ο λαός» και «να φέρουμε στη χώρα τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Το βασικό ζητούμενο είναι «σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες» διεμήνυσε.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της στο εξωτερικό και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος τόσο για τη διαπραγμάτευση για το χρέος,, αλλά και προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν και θετικές δράσεις, που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αδήλωτη εργασία και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός με τίμησαν να με βάλουν στη θέση ενός πολύ δύσκολου υπουργείου. Ένα υπουργείο, όμως, που χρειάζεται, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πρέπει να βρει έναν δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων,Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ερωτηθείς για τον Δημήτρη Καμμένο ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε πως «αδικήθηκε, διότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο».

Για το ζήτημα του Δημήτρη Καμμένου ρωτήθηκε και ο υπουργός ΕπικρατείαςΤέρενς Κουίκ. «Πήγα στην ορκωμοσία για να καμαρώσω τον original Θρακιώτη υπουργό σε αυτή την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι που έχουν τον Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργικό συμβούλιο και από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι το πώς θα εφαρμόσουμε την τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση. Και μέχρι σήμερα οι κουβέντες και ερωτήσεις δεν έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά με ένα ζήτημα που έχει κλείσει» δήλωσε, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Καμμένος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ο Παναγιώτης προέρχεται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και εγώ προέρχομαι από την καραμανλική, την ένδοξη εκείνη πλευρά της ΝΔ, και όχι εκείνων που κρατάνε τσεκούρι στο χέρι τους και είναι μέσα στο κόμμα. Συνεπώς, θα ήθελα να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι βαφτίζουν και δίνουν πρόσημα που δεν ταιριάζουν στους ΑΝΕΛ. Είμαστε μία πατριωτική κίνηση και αυτό τα λέει όλα» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη,Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή. Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τονίζοντας: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανά υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα παράπλευρα βάρη που δημιουργούν. Αυτό είναι η δουλειά της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανακουφίσει τους πληθυσμούς τους ελληνικούς και έτσι θα βοηθήσει και τους πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».

«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, δήλωσε ότι «οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε». «Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου