ΕΛΛΑΔΑ

Βενιζέλος: Διαφθορά στην εξουσία, το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

βενιζέλος-διαφθορά-στην-εξουσία-το-δη-30683

«Υπάρχει διαφθορά, οργανωμένη και μεγάλη, μακρά και διάχυτη που εδρεύει στην εξουσία, τη δημόσια διοίκηση και το Δημόσιο, αλλά και διαφθορά που εδρεύει στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τελετή αγιασμού των νέων γραφείων του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην οδό Ζαλοκώστα, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, χαρακτήρισε τον θεσμό του συντονιστή ως «έναν νέο, εξαιρετικά φιλόδοξο και θέλω να ελπίζω λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμό» που έδωσε διεθνώς «μια πρόσθετη διαβεβαίωση για την πίστη μας στην προσπάθεια κατά της διαφθοράς που συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά κυρίως μια δική μας συνταγματική και δημοκρατική υποχρέωση».

Χαρακτήρισε μεγάλη παρεξήγηση την πεποίθηση των Ελλήνων ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά και τόνισε: «Υπάρχουν χώρες που διαχειρίζονται τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και που είναι βαθιά βυθισμένες στη διαφθορά. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι παράπλευροι θεσμοί της, πολύ συχνά αναδεικνύουν τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς».

Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει βούληση να πατάξει τη διαφθορά γιατί αυτό αποτελεί αίτημα της κοινωνίας. «Η κοινωνία ζητάει την αλήθεια, αν και συχνά γοητεύεται από το ψέμα και ψηφίζει το ψέμα» είπε.

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, χαρακτήρισε σημαντική την εγκατάσταση του θεσμού σε νέο χώρο (τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του φιλοξενήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης) διότι «έτσι εξασφαλίζεται και σημειολογικά η διακριτότητα και η ανεξαρτησία του θεσμού, πράγμα απαραίτητο για την αξιοπιστία του».

Ο κ. Τέντες υπογράμμισε ότι η δημιουργία του θεσμού είναι «η ελληνική απάντηση στην πρόκληση της διαφθοράς. Απάντηση μάλιστα ηχηρή, αφού τον τελευταίο χρόνο, αμέσως μετά την εισαγωγή του θεσμού, η Ελλάδα ανέβηκε κατά 14 θέσεις στη διεθνή κατάταξή της ως προς τη διαφθορά».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και εκτίμησε ότι η βούληση αυτή θα έχει διάρκεια.

Στην τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων του θεσμού παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι της δικαστικού Σώματος και της αστυνομίας.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο οποίος δώρισε στον κ. Τέντε ένα αντίγραφο της εικόνας του αγίου Νικολάου από τη Σύρο, το νησί από όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο επίτιμος εισαγγελέας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου