ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσία -ΗΠΑ ερίζουν για τον μάγο των bitcoin που συνελήφθη στη Χαλκιδική

ρωσία-ηπα-ερίζουν-για-τον-μάγο-των-bitcoin-πο-306585

«Δράση» στην υπόθεση του 38χρονου Ρώσου «μεγιστάνα» των bitcoins που συνελήφθη στη Χαλκιδική ανέλαβε και η Ρωσία με την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, αλλά και παράλληλο αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε έριδα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αφού η κίνηση της Μόσχας έρχεται μετά από την αντίστοιχη των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι έγινε για να μπλοκαριστεί η έκδοση του 38χρονου σε αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Aλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου στη Χαλκιδική, μετά από ανθρωποκυνηγητό και πολύμηνη έρευνα του FBI και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ρώσος κατηγορείται ως ένας από τους διαχειριστές της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin BTC-e, μέσω της οποίας με βάση τις αμερικανικές αρχές «ξεπλύθηκαν» πάνω από 4 δισ. δολ. από το 2011 έως και τη σύλληψής του.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Ρωσία

Στις 10 Αυγούστου και ενώ εκκρεμεί η απόφαση των ελληνικών αρχών στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για τον Βίνικ παρεμβαίνει επισήμως πλέον η Ρωσία με τις αρχές να εκδίδουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 38χρονου ενώ υπέβαλαν και αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.

Οι ρωσικές αρχές σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές κατηγορούν τον Aλεξάντερ Βίνικ για υπόθεση απάτης ύψους 667.250 ρουβλίων (περίπου 10.000 ευρώ) η οποία φέρεται να αφορά σε εμπορική συναλλαγή προϊόντων που κατηγορείται ότι μεσολάβησε ο 38χρονος Ρώσος.

Το αιτιολογικό μεταφράζεται ως νομική κίνηση των ρωσικών αρχών, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στοχεύει να «μπλοκάρει» την έκδοσή του 38χρονου στις ΗΠΑ.

Στην εισαγγελία Εφετών

Σήμερα ο 38χρονος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να του κοινοποιηθεί επισήμως το αίτημα που υποβλήθηκε από τη Ρωσία και για να λάβει γνώση των κατηγοριών που του αποδίδονται για την υπόθεση της απάτης. Σύμφωνα με τη συνήγορό του ο Ρώσος ανέφερε στις εισαγγελικές αρχές ότι συμφωνεί να εκδοθεί στη Ρωσία αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ρωσικές αρχές.

Ο 38χρονος Ρώσος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του στις 25 Ιουλίου 2017 στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να εξεταστεί σε δημόσιο ακροατήριο το αίτημα έκδοσης που έχει υποβληθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και το αντίστοιχο των ρωσικών αρχών.Την τελική απόφαση θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ

Οι αρχές των ΗΠΑ τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγών ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία μετά τη σύλληψη του 38χρονου είναι πεσμένη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoins πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο 38χρονος Ρώσος κατέληξε μεγάλο μέρος των «κλοπιμαίων» που αφαιρέθηκαν από την Mt. Gox, η οποία ως το 2014 διαχειριζόταν το 70% του όγκου των συναλλαγών bitocoin παγκοσμίως αλλά μετά την επίθεση που δέχτηκε κήρυξε πτώχευση.Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «τα παράνομα έσοδα προέρχονται από αρκετές περιπτώσεις ηλεκτρονικής πειρατείας υψηλού επιπέδου, συστημάτων καταβολής λύτρων, οργανισμών διακίνησης ναρκωτικών και φορολογικών συστημάτων».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας μετά τη σύλληψή του

«Κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin
».

Πάντως σε δηλώσεις του στη ρωσική rt.com o 38χρονος αρνείται καθε κατηγορία που του αποδίδονται από τις ΗΠΑ. Φέρεται να δηλώνει ότι «ανακάλυψε τις κατηγορίες ένα μήνα μετά τη σύλληψή του» ενώ αναφέρει ότι εργάστηκε για την πλατφόρμα BTC-e ασκώντας νόμιμα τα καθήκοντα που είχε αναλάβει. Στο ίδιο δημοσίευμα η σύζυγός του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ τον «για τις γνώσεις και τις ικανότητες του» και χαρακτηρίζει περίεργο «ένας Ρώσος πολίτης να δικαστεί στην Αμερική για κάποιο λόγο». Οπως λέει η ίδια οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να τον έχουν ζητήσει από τη Ρωσία και όχι από την Ελλάδα».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου