ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο σε δίκες-εξπρές για μεγάλες υποθέσεις

μπλόκο-σε-δίκες-εξπρές-για-μεγάλες-υπο-305249

Με «μπλόκο» στις αναιρέσεις που ασκεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος για εγκλήματα της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου (ν. 1608/50) «απειλεί» απόφαση του ποινικού τμήματος του ΑΠ.

Με αφορμή τον ν. 3904/10 που επέβαλε την ταχύτατη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων με περάτωση της ανάκρισης με ένα μόνο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ώστε να ακολουθεί αμέσως η δίκη με διαδικασίες-εξπρές, το ποινικό τμήμα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Εισαγγελίας ΑΠ να ασκεί αναιρέσεις ζητώντας την ανατροπή παραπεμπτικών ή απαλλακτικών βουλευμάτων σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε «ως εξαιρετικής σημασίας» στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ και από την απόφασή της θα κριθεί ουσιαστικά η τύχη μιας σειράς πολύ μεγάλων υποθέσεων (όπως τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, του Χρηματιστηρίου, της ηλεκτρικής ενέργειας – εταιρείες Energa κλπ.) όπου άσκησε αναιρέσεις η Εισαγγελία ΑΠ και αναμένονται αποφάσεις για να κριθεί εάν θα οδηγηθούν ή όχι και πότε στο ακροατήριο.

Η Μονή

Στη συγκεκριμένη υπόθεση που κατέληξε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, η Εισαγγελία ΑΠ άσκησε αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που απάλλαξε δύο ιερομόναχους και έναν πολιτικό μηχανικό από την κατηγορία της απάτης σε δικαστήριο σε βάρος του Δημοσίου, που κατέθεσαν υπέρ ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Μονής.

Η υπόθεση αφορά τη διεκδίκηση έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στη Σκύρο, όπου μετά σειρά δικαστικών αποφάσεων έγινε δεκτή αγωγή της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Ορους που ασκήθηκε το 1998 στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και κρίθηκε ότι ανήκει στη δική της κυριότητα και όχι στου Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα αμφισβητήθηκαν δικαστικές αποφάσεις που καθόριζαν τιμή μονάδας απαλλοτριώσεων που έγιναν στην περιοχή για στρατιωτικές εγκαταστάσεις το 1993. Εναντίον των 3 μαρτύρων της Μονής ασκήθηκε δίωξη κακουργηματική με την κατηγορία ότι με τις καταθέσεις τους παραπλάνησαν το δικαστήριο ώστε να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση για τη Μονή. Ωστόσο, το εφετειακό βούλευμα ήταν απαλλακτικό για όλους κρίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραπλάνηση ως προς το ιδιοκτησιακό και την απαλλοτρίωση.

Η Εισαγγελία ΑΠ άσκησε αναίρεση ζητώντας ανατροπή του απαλλακτικού βουλεύματος, εντοπίζοντας νομικά κενά και ασάφειες στην αιτιολογία και αμφισβητώντας κρίσιμες σκέψεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου