ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος από τη δήλωση του Προέδρου Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου: «Σφάλμα της φύσης τα ΑμεΑ»

σάλος-από-τη-δήλωση-του-προέδρου-λιμεν-304001

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε για τα ΑμεΑ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, Γιώργος Σανταμούρης, θέλοντας να υπερασπιστεί μία πολιτική του θέση απέναντι στον Δήμαρχο Άνδρου.

Ο Γιώργος Σανταμούρης, ο οποίος βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με τον δήμαρχο Άνδρου, Δημήτρη Λοτσάρη, σύμφωνα με το τοπικό μέσο TinosToday, αποκάλεσε τον δήμαρχο Άνδρου «ΑμεΑ», θέλοντας με αυτόν να τον όρο να τον υποτιμήσει.

Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι τα ΑμεΑ «είναι σφάλμα της φύσης».

Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο Τήνου και απαντώντας σχετικά με το θέμα, είπε: «(τη λέξη) ΑμεΑ δεν την επινόησα εγώ, υπάρχει. Αυτοί οι άνθρωποι, για όσους πιστεύουν στο Θεό, τους έχει καταραστεί ο Θεός. Για όσους δεν πιστεύουν, η φύση έχει κάνει τα σφάλματά της, δεν φταίω εγώ».

Δείτε στο 34ο λεπτό:

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Σανταμούρη – Φίλιππος Φόρτωμας: “Καμία διάκριση για τα ΑμεΑ – Ίσες ευκαιρίες και αξιοπρέπεια”

“Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό τη διαμάχη γύρω από το λιμενικό ταμείο Τήνου Άνδρου αλλά δε θα σταθώ σε όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί μέχρι πριν λίγο καιρό. Όμως, θεωρώ υποχρέωση όλων ημών των πολιτευομένων στα των Κυκλάδων και όχι μόνο – θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα από όλα ενεργό πολίτη- να βάζουμε τα όρια ή να ποδηγετούμε την σκέψη και τα πολιτικά πράγματα με την στάση μας και το λόγο μας.

Ειλικρινά όμως εκπλήσσομαι από την στάση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργου Σανταμούρη χρησιμοποιώντας υποτιμητικά τον όρο ΑμεΑ, γιατί τον γνωρίζω και ξέρω τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και δημοκρατικές του ευαισθησίες. Πέρα από το ότι διαφωνώ προσωπικά με την προσβολή κάθε θεσμού- η προσβολή του προσώπου είναι και θέμα των δικαστηρίων πολλές φορές- διαφωνώ με την στάση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Αντιλαμβάνομαι επίσης την ευαίσθητη του γράφοντα το άρθρο κ. Διαμαντή Μπασαντή, καθώς γνωρίζω τον 27ετη οικογενειακό και προσωπικό αγώνα που δίνει αυτός και η οικογένεια του καθώς η κόρη του έχει μυϊκή δυστροφία. Αυτό με κάνει να «αγκαλιάζω» με τη στάση μου τον αγώνα και των οικογενειών αλλά και όλων αυτών των παιδιών.

Όμως η κοινωνική ευαισθησία σε τέτοια θέματα πρέπει να ναι αμείλικτη και εμείς οι πολιτικοί να μην «σφυράμε» αδιάφορα.

Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας πρέπει να επιδιώκεται από όλους μας. Το θέμα είναι ο κόσμος να αποκτήσει οικειότητα με τη διαφορετικότητα. Να μην την αποφεύγει. Να μην την αγνοεί. Να την βλέπει. Να μην την λοιδορεί αλλά αντιθέτως να ψάχνει τρόπους να επικοινωνήσει μαζί της.

Η ενσωμάτωση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι αυτονόητο δικαίωμά τους και η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για να το πετύχουν. Οι κάθε είδους απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τους προσβάλλουν στο ελάχιστο, προσβάλλουν όμως τα μέγιστα όποιον σκέφτεται με αυτό τον υποτιμητικό τρόπο.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά τους με ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές. Και βέβαια να πολεμήσουμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ. Γιατί εκτός από ίσες ευκαιρίες, τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα, και αυτό είναι η αξιοπρέπεια”.

Δήμαρχος Τήνου «Αυτονόητη η στήριξη, η αγάπη και η βοήθεια στα ΑμεΑ»

“Επειδή, πέρα και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι υπάρχουν πράγματα, που είναι ΙΕΡΑ και καθορίζουν το μέτρο του πολιτισμού μας. Και η στήριξη, η αγάπη, αλλά και η βοήθεια σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είτε είναι ένας γέροντας, είτε είναι ένα ΑΜΕΑ, είτε ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, αυτονόητη υποχρέωση όλων μας.

Πραγματικό μέτρο, όμως, αυτού του σεβασμού είναι οι ΠΡΑΞΕΙΣ μας και μάλιστα οι διαχρονικές. Η τοπική μας κοινωνία γνωρίζει να τιμά και να σέβεται την ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά του καθενός και ακόμα περισσότερο, αυτή που δεν προβάλλεται. Στηρίζει τους μαχητές της ζωής, αναγνωρίζει διπλά τις διακρίσεις και τις επιτυχίες τους σε κάθε τομέα της ζωής τους και είναι πάντα αντίθετη σε κάθε διάκριση και προσβολή τους”.

Ανακοίνωση του Σωματείου ΑμεΑ Τήνου “Έχουμε Δικαίωμα”

“Σεβασμός, μικρή λέξη με ανυπολόγιστη αξία!

Ν. 4488/2017, άρθρο 61, παράγραφος 1δ: « Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ».

​Περιμέναμε λοιπόν από αυτούς που εκπροσωπούν θεσμούς και λόγω της θέσης τους έχουν βήμα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο.

Ο κ. Γεώργιος Σανταμούρης όμως, ως Πρόεδρος του Νομικού προσώπου «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου» διέψευσε τις προσδοκίες μας.

Δεν θα σταθούμε στη διαμάχη του με το Δήμαρχο Άνδρου, δεν είναι στην αρμοδιότητά μας άλλωστε, θα σταθούμε όμως στο χαρακτηρισμό που του απέδωσε ρωτώντας τον αν είναι ΑΜΕΑ. Και το αποκορύφωμα όλων η επεξήγηση που έδωσε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για το τι είναι οι άνθρωποι με αναπηρία. Κύριε Σανταμούρη μπορεί η λέξη ηθική να σας ακούγεται από αφελής έως ανέκδοτο αλλά ακόμη και στην ανηθικότητα υπάρχουν όρια! Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και όχι κατάρα Θεού ή σφάλματα της φύσης​όπως πιστεύετε και τους χαρακτηρίζετε δημόσια.

Οι απαράδεκτοι αυτοί χαρακτηρισμοί σας, μας λυπούν αλλά δεν μας προσβάλλουν στο ελάχιστο. Προσβάλλουν όμως στο μέγιστο όποιον σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο.

Τον κάνουν απολίτιστο και ρατσιστή. Και μη σας ενοχλούν οι λέξεις! Γιατί ένδειξη πολιτισμού είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία και ρατσιστής είναι και αυτός που πιστεύει ότι υπερτερεί έναντι αυτών των ανθρώπων!

​Η ύπαρξη της αναπηρίας στη ζωή μας κ. Σανταμούρη δεν είναι ούτε κατάρα Θεού ούτε σφάλμα της φύσης. Είναι ένα μεγάλο δώρο! Μας γεμίζει ενσυναίσθηση για το συνάνθρωπο. Μας δίνει δύναμη, καρτερία, υπομονή, σοφία! Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!

​κ. Δήμαρχε Τήνου, οφείλετε να καταδικάσετε τις ρατσιστικές αναφορές του κ. Σανταμούρη προς τους ανθρώπους με αναπηρίες.

​κ. Σανταμούρη, ακόμη και η συγνώμη σας θα φαντάζει κενού περιεχομένου”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου